Merkez Bankası faizi artıracak mı?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıyor. Son dönemlerde en çok sorulan sorulardan biri yılın bu son toplantısında Merkez Bankası faizleri artırır mı? En önemlisi de kurlarda gevşemeye sebep olan...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün toplanıyor. Son dönemlerde en çok sorulan sorulardan biri yılın bu son toplantısında Merkez Bankası faizleri artırır mı? En önemlisi de kurlarda gevşemeye sebep olan ve önceden oluşturulan bu faiz artışı beklentisi gerçekleşecek mi?

Türkiye’de her ne kadar gösterge faiz oranı yani politika faiz oranı yüzde 8 olarak görülse de Merkez Bankasının fiilen kullandığı Geç Likidite Penceresinden (GLP) kullandırdığı faiz oranı yüzde 12.25.  

Bu faiz oranı gerçekten çok yüksek.  Bu faiz oranı ile Türkiye, G20 ülkeleri içerisinde faiz oranı yüzde 28.75 olan Arjantin’den sonra en yüksek faiz uygulayan ülkelerden biri olarak yer alıyor. 

Türkiye’den daha yüksek faiz oranlarına sahip olan diğer ülkeler yani G20 ülkeleri dışında kalan ülkeler ise Venezuela, Mısır, İran ve Nijerya.

FAİZ NEDEN ARTMAMALI YA DA ARTMALI?

Şöyle ki;

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar