Doğu Akdeniz’de yeni dengeler

Doğu Akdeniz her geçen gün yeni gelişmelere ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda bölgede İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) sondaj çalışmaları, keşfedilen kaynakların transferi...

Doğu Akdeniz her geçen gün yeni gelişmelere ev sahipliği yapıyor. Son yıllarda bölgede İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) sondaj çalışmaları, keşfedilen kaynakların transferi ve yeni işbirlikleri ile öne çıkarken yeni dönemde Türkiye’nin de bölgede hem sondaj hem de sismik araştırmalarla öne çıktığı görülmektedir.

Türkiye Doğu Akdeniz’e Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin ardından Fatih sondaj gemisini göndermişti. Fatih sondaj gemisinin gerçekleştirdiği çalışmalara tamamlayıcı olarak da kısa bir süre önce Yavuz sondaj gemisini bölgeye gönderdi. Yakın zamanda da Oruç Reis sismik araştırma gemisinin bölgeye gönderileceğinin açıklanmasıyla Türkiye’nin Doğu Akdeniz bölgesinde kısa sürede birçok stratejik adım attığı görülüyor.

Bugün Türkiye, GKRY’nin Doğu Akdeniz bölgesinde haksız bir şekilde gerçekleştirdiği sondaj çalışmaları ve doğalgaz keşifleri karşısında geçmişte olduğu gibi tepki açıklamaları yapmak yerine artık sismik aramalar ve sondaj çalışmalarıyla cevap veriyor.

Olması gereken de bu açıkçası.

Türkiye bu stratejik adımlarla bir taraftan kendi haklarını korurken diğer taraftan KKTC’nin verdiği ruhsatlandırmalar ile KKTC’nin hakkı olan hidrokarbon kaynaklarının sahipliği konusunda öncülük etmiş oluyor.

AB ÜLKELERİ VE DOĞU AKDENİZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar