ABD yaptırımları Türk Akımı projesini etkiler mi?

Dünya’da enerji savaşları kızışırken, bu savaşta taraf olan ülkelerde de pazar payı kapma mücadelesi şiddetini arttıracak. Bu ülkelerden birisi de, yıllarca enerji ithalatı yapan ABD. Son yıllarda kaya...

Dünya’da enerji savaşları kızışırken, bu savaşta taraf olan ülkelerde de pazar payı kapma mücadelesi şiddetini arttıracak. Bu ülkelerden birisi de, yıllarca enerji ithalatı yapan ABD. Son yıllarda kaya gazı üretiminde dünya doğalgaz piyasasında ciddi bir hamle gerçekleştiren ABD, artık enerjide ihracatçı ülke konumunda. Dolayısıyla ABD, enerji alanındaki güç mücadelesinde “ben de varım” diyecek.

ABD’nin enerjide üretici ülke olmasında bazı dezavantajları var. Bunların başında coğrafi olarak uzak olması geliyor. Yeni keşfettiği doğalgazı ihraç etmek için boru hattı inşa etmesi mümkün olmayan ABD, doğalgazı sıvılaştırarak (LNG) ihraç etmek zorunda. LNG ihracatındaki hedef pazar olarak ise AB ülkeleri var.

Avrupa ülkelerinin doğalgazda Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak için alternatif kaynak ve yeni pazarlar için ülke arayışlarına girmesi ise ABD adına önemli bir fırsat teşkil ediyor. Diğer taraftan ihracatçı konumuna yükselen ABD’nin potansiyeli yüksek olan AB pazarına yönelmesi kaçınılmaz bir durum aslında.

Ama, ihraç etmek istediği ülkelerin alternatifleri arasında bir taraftan  dünyanın en büyük LNG ihracatçısı Katar var diğer tarafta da boru hatlarıyla doğalgaz taşıyan Rusya. ABD’nin Katar krizindeki tavrının da ve Rusya’nın etkisini azaltmak için aldığı yaptırım kararlarının da asıl gerekçesi, bu piyasalarda olma hatta çoğunu ele geçirme isteği.

ABD, YAPTIRIMLARI İLE DOĞALGAZDA PAY ALMAK İSTİYOR

ABD, bu yaptırımlarla enerjide ihracatçı ülke konumunu pekiştirecek manevra alanını genişletme fırsatı bulacak. LNG ihracatıyla AB pazarında önemli bir aktör olacak. Tabii bu yalnızca bir enerji savaşı değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 118 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 62 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 155 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 91 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 186 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar