Merkez Bankası faiz politikası

Türkiye’nin geçen yıl Ağustos ayında yaşanılan kur artışı sonrasında başlayan kur-enflasyon-faiz döngüsü, beraberinde Merkez Bankası’nın şok faiz artışı kararını...

Türkiye’nin geçen yıl Ağustos ayında yaşanılan kur artışı sonrasında başlayan kur-enflasyon-faiz döngüsü, beraberinde Merkez Bankası’nın şok faiz artışı kararını getirmişti. Merkez Bankası Eylül ayında politika faiz oranı olan 1 hafta vadeli repo faizi 650 baz puan artırılarak yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltmiş, sonrasında kurlardaki artış trendi kırılmıştı.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün politika faiz oranında değişiklik yapmadı. Merkez Bankası, Eylül ayında gerçekleşen yüzde 24 politika faiz oranını sabit tutarak yani parasal sıkılaştırmayı devam ettiriyor.

AA Finans’ın PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketinde de faizlerin değişmeyeceği yönünde beklenti vardı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu(PPK) tarafından dün alınan karar, açıkçası jeopolitik riskler, ekonomideki dengelenme sürecinin beklentiler doğrultusunda devam ediyor olması ve dışardan sermaye sağlanması zorunluluğu göz önünde bulundurulduğunda faiz oranlarındaki yüksek seyrin bir süre daha devam edeceğini gösteriyor.

Merkez Bankası açıkladığı faiz kararı sonrasında şöyle diyor; “İthal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte fiyat istikrarına yönelik riskler devam etmektedir.” Bu nedenle Para Politikası Kurul’u enflasyon verisinde daha iyi bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği öngörülmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar