Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni dönem: TürkAkım Projesi

Rus doğalgazının Türkiye’ye transferini sağlayan iki hattan biri olan Batı Hattı’nın, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi ve ekonomik gerginlikler nedeniyle, 2019 yılı sonundan itibaren devreden çıkacak...

Rus doğalgazının Türkiye’ye transferini sağlayan iki hattan biri olan Batı Hattı’nın, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan siyasi ve ekonomik gerginlikler nedeniyle, 2019 yılı sonundan itibaren devreden çıkacak olmasıyla, doğalgaz transferinde yeni alternatif arayışları başlamıştı.

Planlanan Güney Akım projesine alternatif olarak, 2014 yılında TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi gündeme geldi. Bu projenin çok hızlı bir şekilde hayata geçirilerek Batı Hattı’ndan gelen doğalgazı ikame edecek şekilde 2019 yılı sonunda gaz akışına başlaması hedeflendi.

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Batı Hattı gibi karadan değil aksine Karadeniz’in tabanından ilerleyerek Rusya’dan Türkiye’ye 2019 yılı sonunda doğalgaz aktarımını gerçekleştirmiş olacak.

Deniz kesiminin inşaatı da, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılacağı törenle tamamlanıyor.

2019 yılı sonun kadar da mevcut durumda iki hat halinde olan bu projenin Lüleburgaz’da Türkiye’nin dağıtım şebekesine bağlanacak olan ilk kara hattını BOTAŞ inşa edecek. Avrupa’ya ilerleyecek diğer kara hattının inşası ise BOTAŞ-Gazprom ortak şirketi tarafından gerçekleştirilecek.

TÜRKAKIM PROJESİNİN ÖNEMİ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Enerjide arz ve talep güvenliği 07 Ekim 2021 | 115 Okunma Küresel enerji arz güvenliği krizi mi? 04 Ekim 2021 | 61 Okunma Dünyada doğal gaz sorunu 30 Eylül 2021 | 152 Okunma Enerji arz güvenliğinin önemi 27 Eylül 2021 | 90 Okunma Türkiye Paris anlaşmasını imzalıyor 23 Eylül 2021 | 184 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar