PISA’ya inat, Ceyhun Atuf Kansu, Yücel Erten ve Erendiz Atasü

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar bu hafta 'PISA’ya inat, Ceyhun Atuf Kansu, Yücel Erten ve Erendiz Atasü' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Sevgili okurlarım, Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde PISA şöyle tanımlanmış:

“Açılımı ‘Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’ olan PISA, (Programme for International Student Assessment) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır...”

İşte bu araştırmaya göre Türkiye’deki öğrencilerin zaten OECD ortalamasının altında olan okuryazarlık, yani okuduğunu anlama ve anlatma yetenekleri, üç yılda, 10 puan daha gerilemiş.

Sanıyorum, bu gerileme, Erdoğan/AKP iktidarının gençlerimizi kültürsüzleştirmeye dayalı olan ve tarikatların vakıf ve derneklerine ipotek edilen eğitim politikasının somut sonucu.

***

Ben bugün bu sonuçları düzeltmek umuduyla, birkaç temel kitap daha önermek istiyorum.

Kuvayı Milliye Defteri, ünlü şair, yazar, dilci, Dr. Ceyhun Atuf Kansu’nun, Gürol Sözen tarafından resimlenmiş olan şiir kitabı.

Nâzım Hikmet’in ünlü Kurtuluş Savaşı Destanı ile birlikte, Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün insanlığa armağan ettiği Cumhuriyetin temelinde yatan İstiklal Savaşı’mızın ve Atatürk Devrimlerinin şiirsel öyküsü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yumuşama aldatmacası 05 Mayıs 2024 | 97 Okunma İktidarın Taksim inadı 30 Nisan 2024 | 144 Okunma 1 Mayıs 2024 28 Nisan 2024 | 115 Okunma Belediyeler demokrasiyi yeniden kurabilir mi? 26 Nisan 2024 | 96 Okunma ‘Bir Kent Lokantası’na yenilmek!’ 25 Nisan 2024 | 412 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar