İşe iade edilen işçinin kıdemi yanar mı?

| 13 aydır çalıştığım işime “çalıştığım pozisyonumun kapanması ve başka bir pozisyonda çalışma imkanımın olmaması” nedeniyle son verildi. İşime son verirken...

| 13 aydır çalıştığım işime “çalıştığım pozisyonumun kapanması ve başka bir pozisyonda çalışma imkanımın olmaması” nedeniyle son verildi. İşime son verirken başka bir departmanda çalışan birini yerime hazırlamamı söylemişlerdi. Ben de bu nedenle işe iade davası açtım. Dava lehime sonuçlanır ve işveren beni işe başlatma kararı alırsa ne olacak? Sadece 4 aylık boşta gecen süre için mi tazminat alacağım? İşten çıkarıldığım 20.10.2017 tarihinden işe tekrar başladığım güne kadar olan sürenin ödemelerini (maaş, yol, yan hakları vs) yapmayacaklar mı? İşe yeni başlıyormuşum gibi mi olacak?

Fesih sebebinin geçerli olmadığı mahkeme tarafından tespit edildiğinde işe iade dışında maddi olarak 2 husus da belirlenir:

| İşçinin işe başlatılmaması halinde en az 4 aylık ve en çok 8 aylık ücreti tutarında tazminat (işe başlatmama tazminatı)

| İşe iade kararının kesinleştiği tarihe kadar işçinin işveren yanında çalışmayarak geçirdiği en çok 4 aya kadar doğmuş ücret ve diğer hakları (boşta geçen süre ücreti)

4857 sayılı İş Kanunu ile iş güvencesi kavramı çalışma hayatımıza ilk girdiğinde, kanunda, Yargıtay aşaması ile birlikte işe iade yargılamasının 4 ay süreceği öngörülmüştü. Yukarıda sözünü ettiğimiz boşta geçen süre ücreti düzenlemesi de buna göre yapılmıştı. Yargı pratiği, bu hususta yasal düzenlemeye uygun olmadı. Zaten bu düzenleme de 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile değiştirildi. (4857 sayılı İş Kanunu md. 20/3)

Öte yandan işe başlatmama tazminatı ve boşta geçen süre ücretinin ne kadar olacağı maddi olarak 01.01.2018 tarihi itibarıyla mahkemeler tarafından belirlenecektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 41 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 241 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar