Çalışmaya devam edip kıdem tazminatı almak mümkün mü?

* Üç yıldır çalıştığım fabrika başka bir şehre taşınıyor. İşveren, maddi açıdan aynı şartlarda götürmeyi çalışanına teklif ediyor. Fabrikanın...

* Üç yıldır çalıştığım fabrika başka bir şehre taşınıyor. İşveren, maddi açıdan aynı şartlarda götürmeyi çalışanına teklif ediyor. Fabrikanın taşınacağı şehre gitmeyi kabul ettim. Ancak öncesinde, kıdem tazminatımı talep ettim. Fabrika, talebimi kabul etti. Sonrasında bunun yasal olmadığını, kıdem tazminatı ödemek için beni işten çıkarmaları gerektiğini söylediler. Sadece işten çıkarılma durumunda mı kıdem tazminatı ödenir ?
Kıdem tazminatının ödenmesi, iş ilişkisinin sona ermesine bağlıdır. Ancak sorudan, okurumuzun da işverenin de bu ilişkiyi sona erdirme iradesini ortaya koymadıklarını anlıyoruz.
İşyerinin taşınması, daha önce de paylaştığımız gibi işyeri koşullarında değişiklik anlamına gelir. Bu durumda işverenin; işyerini taşıma kararını işçiye yazılı olarak bildirmesi gerekir. İşçi 6 iş günü içinde yazılı olarak kabul etmezse, bu değişiklik kendisini bağlamaz. Yani okurumuzun da çalıştığı işyerinde çalışan işçiler, işyerinin taşındığı yerde çalışmaya zorlanamaz.
Bu durumda hareket sırası işverene geçer. İşveren iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi ise kıdem tazminatı ve varsa diğer hakları için dava açabilir.
Sonuç olarak; taşınılacak işyerinde çalışmayı kabul etmek, okurumuzun iş ilişkisinin sürdürmek niyetinde olduğunu gösterir. İş ilişkisi sona ermediğinden, kıdem tazminatı talebinin hukuki bir dayanağı yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 41 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 241 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar