Bordronun ispat gücü

Ücret alacağının varlığını ispat etme yükü işçidedir. Ücretin ödendiğini ispat yükü ise işverendedir. İşveren, işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde...

Ücret alacağının varlığını ispat etme yükü işçidedir. Ücretin ödendiğini ispat yükü ise işverendedir.

İşveren, işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösteren imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula (bordro) vermek zorundadır. (4857 sayılı İş Kanunu madde 37/1)

Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil günleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. (4857 sayılı İş Kanunu madde 37/2)

İşçinin imzasını taşıyan ücret hesap pusulası, üzerinde aksine bir kayıt içermedikçe, ücretin ödendiğinin ispat vasıtası olacaktır. Bu durumda işçinin ücretinin ödenmediğini, yani ücret alacağının varlığını aynı ispat gücünde bir belge ile kanıtlaması gerekecektir; yani bu durumda tanık, ücret alacağının varlığını ispat için yeterli olmayacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 41 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 241 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar