Asgari ücretin altında ücret ve uzun çalışma sürelerini şikayet

| Yaşadığım şehirde; Elazığ’da iş arıyorum ve çoğu işveren asgari ücret yerine 700-800 TL ile işçi çalıştırıyorlar. Ayrıca günde 13 ile 14 saat hiç aralıksız...

| Yaşadığım şehirde; Elazığ’da iş arıyorum ve çoğu işveren asgari ücret yerine 700-800 TL ile işçi çalıştırıyorlar. Ayrıca günde 13 ile 14 saat hiç aralıksız çalışma var ve hiç hafta tatili yok. Bu durumdan oldukça muzdarip bir vatandaş olarak sizlere yazıyorum. Bahsettiğim bu işverenler kimi zaman sigortayı bir ayrıcalık kabul edip, ilgili kurumlara asgari ücret gibi gösterip usulsüzlük yapıyorlar. Benzeri oldukça fazla olan bu işverenleri hangi mercilere şikayet edebiliriz?

Ücretin asgari ücret altında belirlenmesi geçersizdir. Yani işveren işçiye en az asgari ücret ödemekle yükümlüdür. Aksi halde işçi, ücretinin eksik ödenmesi nedeni ile iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir, diğer şartlar da mevcutsa (belirsiz süreli iş sözleşmesi, en az 1 yıl kıdem) kıdem tazminatını talep edebileceği gibi, kendisine verilen gerçek ücretle asgari ücret arasındaki farkı da talep edebilir.

Öte yandan asgari ücretin altında ücret ödenmesi, fazla çalışma ücretinin ödenmemesi, işçinin onayı olsa dahi günde 11 saatin üzerinde çalıştırılması, onayı olmadığı halde fazla çalıştırılması mevzuatımızda burada daha önce de sıklıkla bahsettiğimiz üzere idari para cezasına bağlanmıştır. Bunun için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ALO 170 çağrı merkezine bildirimde bulunulabileceği gibi doğrudan yazılı olarak o ildeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak mümkündür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 137 Okunma Toplum yararına program kapsamında çalışan işçi midir? 15 Mart 2019 | 41 Okunma Hizmet ilişkisi sürerken iş sözleşmesi imzalamak 13 Mart 2019 | 93 Okunma Geçerli nedenle fesih, mobbing ve kıdem tazminatı 11 Mart 2019 | 241 Okunma 4/c sigortalısı geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabilir mi? 08 Mart 2019 | 93 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar