Mimarı dahi “Olmaz” diyor!

Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek'in bugünkü (09.01.2022)'' Mimarı dahi “Olmaz” diyor!'' başlıklı yazısı.

Türkiye’de 1965’ten bu yana siyasi partilere devlet yardımı yapılıyor.

Mevcut mevzuata göre, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde genel barajı aşmış partilere, (her yıl) o yılın bütçe gelirlerinin beş binde ikisi oranında yardım yapılıyor.

Bütçe gelirlerinin beş binde ikisi olarak belirlenen miktarda para, aldıkları oy sayısına göre siyasi partilere dağıtılıyor.

Bir nevi, her vatandaşın ödediği verginin bir miktarı, oy verdiği partinin hesabına aktarılıyor.

Yani, söz konusu paralar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ya da Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin parası değil.

Ayrıca partilere “hatır” için değil “hak” olarak veriliyor.

Halihazırda 2018 genel seçimlerine katılmış ve barajı aşmış partilerden AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti devletten bir sonraki seçime kadar her yıl yardım almaya hak kazanmış.

2023 yılında AK Parti 1 milyar 961 milyon 300 bin TL yardım alacak.

CHP'nin alacağı yardım ise 1 milyar 439 milyon TL.

Üçüncü sırada 539.5 milyon TL ile HDP, dördüncü sırada 511.5 milyon TL ile MHP ve beşinci sırada 459,2 milyon lirayla İYİ Parti var.


Anayasa Mahkemesi, son toplantısında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın “tedbir konulması” talebi doğrultusunda HDP'ye yapılacak yardımın “bloke edilmesine” karar verdi.

Karar gereği HDP, 2023 başında hesabına yatırılan 179 milyon TL'lik ilk taksite mahkemenin yeni bir kararına kadar dokunamayacak.

Yeni karar da bir ay içinde HDP'nin savunmasının alınmasından sonra verilecek.

Mahkeme ya “bloke etme” kararını esas kararına kadar uzatacak ya da kaldıracak.

Yaşanan gelişmelere bakılırsa, Anayasa Mahkemesi'nin HDP hakkındaki kapatma davasını “hukuki” değil, “siyasi” bir motivasyonla yürüttüğünü söylemek zor olmaz.

HDP'ye yapılan devlet yardımının bloke edilmesi de bu siyasi motivasyonun bir sonucu olsa gerek.

Yargıtay Başsavcısı'nın talep ettiği tedbir talebine, hukuk eksenli tavırlarıyla ve şerhleriyle öne çıkan mahkeme üyelerinin “hayır” demesi de bunun kanıtı olsa gerek.

Şubat ayında görev süresi dolacak olan Başkan Prof. Zühtü Arslan, Prof. Engin Yıldırım Emin Kuz, Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş'in tedbir kararıyla ilgili muhalefet şerhlerini okumayı sabırsızlıkla bekliyorum

Şunu da unutmamak gerekir ki Anayasa hukuku ve AYM yargılamaları konusunda önemli uzman isimler de “hayır” diyen üyelere destek veriyor.

Örneğin, Anayasa Mahkemesi'nin önceki başkanlarından Haşim Kılıç, geçmişte önlerine gelen bir kapatma davası sırasında kararlarını özellikle yaklaşan seçimin sonrasına bıraktıklarına dikkat çekerek, “Seçim öncesinde böyle bir karar almak doğru değil” yorumunu yaptı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.519 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 738 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 769 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.665 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.429 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar