AK Parti’nin olağanüstü itirazları YSK’nın olağan uygulamalarına

AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimleriyle ilgili YSK’ya yaptığı olağanüstü itiraz  görüşülmeye başlandı. İlk gün AK Parti temsilcisi uzun bir sunum yaptı. AK Parti ve MHP’nin...

AK Parti ve MHP’nin İstanbul seçimleriyle ilgili YSK’ya yaptığı olağanüstü itiraz  görüşülmeye başlandı. İlk gün AK Parti temsilcisi uzun bir sunum yaptı.
AK Parti ve MHP’nin YSK’daki görevlilerinin yaptığı açıklamalardan, CHP’nin itirazlara yaptığı itirazlardan şu sonuçları çıkardım:

1) AK Parti 16 Nisan 2019 günü “olağanüstü itiraz” yapmıştı. Ancak mazbata 17 Nisan’da oluşturuldu ve bu durumun kanundaki “olağanüstü itiraz, mazbata (birleştirme tutanağı) oluştuktan sonra yapılır” hükmüne aykırı olması nedeniyle, itiraz “usulden” reddedilir endişesiyle bütün itirazlarını 20 Nisan’da yaptığı başvuruda tekrarladı. Yani fiilen ve resmen AK Parti’nin asım başvurusu 20 Nisan’da yapılmış oldu.

2) AK Parti, 19 binden fazla sandık kurulu başkanının kanuna aykırı bir şekilde kamu görevlisi olmayanlardan oluştuğunu itiraz gerekçesi olarak sundu. Oysa yurt çapında benzer durumda olan onbinlerce sandık kurulu görevlisi vardı. Diğer taraftan YSK, bugüne dek sandık kurulu başkanlarının tespitini, oy verme günü  öncesi kesinleşmiş bir işlem olarak görüyor ve sandık başı iş ve işlemlerinde somut bir kanuna aykırılık tespit etmemişse, bu durumu iptal gerekçesi olarak saymıyor.

Benzer bir durum, seçmen kütükleri içinde geçerli. YSK, gerekli itiraz süreleri içinde düzeltilmeyen ve kesinleşen listeler konusunda itirazları dikkate almıyor.

3) AK Parti’nin en önemli itiraz gerekçelerinden biri hükümlü seçmenlerin durumu. İlk iddia kasıtlı suçlardan hükümlü olanlarla ilgili. Bu grup, yasa gereği oy kullanamıyor. Ancak AK Parti bu durumda olan hükümlülerin oy kullandığını iddia ediyor. İkinci iddia ise tutuklular ile bazı taksirli suçlardan hükümlü seçmenlerin kendi memleketlerinde kayıtlı oldukları halde başka seçim bölgelerindeki cezaevlerinde oy kullandıkları yönünde.

İşin aslı şu:
YSK, seçim takviminin başında Adalet Bakanlığı’ndan, kasıtlı suçlardan hükümlülerin listesini alıyor ve Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü bu kişileri, seçmen listesinden çıkarıyor. Oluşan listeler partilerle paylaşılmıyor ve itiraz hakkı olmaksızın kesinleşiyor. Bu tarihten 28 Marta kadar kasıtlı suçlardan hükümlü hale gelenlerin ise ilçe seçim kurulu aracılığıyla oy kullanamaz şerhi verilerek, oy kullanmaları önleniyor. Yani bir kişi kasıtlı suçlardan hükümlü ise oy kullanmasını Adalet Bakanlığı ile YSK birlikte engelliyor. AK Parti, bu durumdaki seçmenlerin listesini YSK’ya verip “oy kullanıp kullanmadıklarına bakılsın” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
'Zaten vardı göze batmaya başladı' 19 Nisan 2024 | 3.514 Okunma Millet “Hagosa gel” dedi! 06 Nisan 2024 | 736 Okunma Oy yoksa temiz su da yok! 05 Nisan 2024 | 766 Okunma Erdoğan ne yapacak? 03 Nisan 2024 | 3.652 Okunma Emeklinin ahını almayacaktınız! 01 Nisan 2024 | 4.426 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar