Çocuklarda kaka korkusu neden olur işte çözüm yolları

Çocuklar neden kaka yapmaktan korkar? Canlıların yemek yemek, su içmek, uyumak için en temel ihtiyaçlarından biri olan dışkılama ihtiyacı nasıl oluyor da bu denli zorlu, acılı, ağrılı ve psikolojik olarak...

Çocuklar neden kaka yapmaktan korkar? Canlıların yemek yemek, su içmek, uyumak için en temel ihtiyaçlarından biri olan dışkılama ihtiyacı nasıl oluyor da bu denli zorlu, acılı, ağrılı ve psikolojik olarak stresli bir şeye dönüşebiliyor? Altında bir sorun olmadığı sürece insanı rahatlatan bir eylem olan kaka yapma çocuklar dünyasında karmaşık bir sürece sahip. Bu karmaşık sürecin detaylarını bilmeyen yada olaya çocuklar gözünden bakamayan biz yetişkinlerin yanlış adımları da süreci daha da zorlu hale getirebiliyor. Bu nedenle çocukların kaka yapmaktan korkmasının altında yatan asıl nedeni bulmaya odaklanarak işe başlamak en iyisi. Ne oldu da çocuğunuz bezine kakasını rahatça yaparken birden kaka yapmaktan korkar hale geldi? Çocuğunuzun kakasını tutmasına neden olan süreçleri şöyle bir akıldan geçirmekte fayda var. Ama tüm bunlardan önce çocuğu kaka yapmaktan korkan ebeveynlerin yapması gereken ilk şey sakin kalmak. Çocuklarla yaşanan her hangi bir sorunda anne ve babaların veya bakımdan sorumlu üçüncü kişilerin mutlaka sakin, olumlu ve çocuğu anlayan, destekleyen bir ruh halinde olması gerekir. Bu psikolojiden uzak bir yetişkinle çocuklarla yaşanan hiçbir sorun çözülemeyeceği gibi kaka sorunu da çözülemez. Çünkü çocuklar ancak onlara bakan yetişkinler sakinse kendilerini güvende hissederler aksi halde biz 1 birim stresliyseniz onlar en az 10 katı stres yaşarlar. Bunu akılda tutalım.

Gelelim çocuklar neden kaka yapmaktan korkar? Bu sorunun tek bir yanıtı yok. Dolayısıyla tek bir çözüm yolu da. Ancak çocukların kaka yapmaktan korkması ve kakalarını tutmasının en yaygın nedeni ‘kabızlık’tır. Kakanın katılaşması çocukların onu rahatlıkla dışarı atmalarını zorlaştırır. Sertleşen kakayı itmek çocuklar için hem zorlu, hem yorucu hem de can acıtıcıdır. Küçük çatlaklara hatta kanamalara neden olabilir. Bu durumu yaşayan çocuk her kakada canını yanacağını bilir ve kaka yapmayı denemek yerine tutmayı tercih eder. Kaka tutma bir süre devam ettiğinde kabızlığın boyutu artar ve çocuklar için daha dayanılmaz ve acı verici bir hal alır.

Öte yandan, kabızlık çocukların beslenme düzenlerini de bozar. Yemek yeme eylemi bağırsak hareketlerini arttırdığından çocuklar her yemekten sonra yeniden tuvalete gitme ihtiyacı hisseder ve bunu bastırmaya çalışır. Bu çocukların kaka yapmamak için daha az besin tüketmesine, daha katı yiyecekler tercih etmelerine, bağırsaklarını hareketlendiren posalı yiyeceklerden, içeceklerden, meyvelerden uzaklaşmalarına neden olur. Bu yeme bozukluğu da kabızlığı tetikler ve daha şiddetli hale getirir.

Eğer çocuğunuzun sorununun kabızlık olduğunu düşünüyorsanız mutlaka tıbbı destek almalısınız. Çocuklar için kullanılan güvenli şuruplar, kakanın sıkışması halinde kullanılabilecek güvenli fitil ve lağmanlar çocukları rahatlatabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken mutlaka çocuğun önce doktor kontrolünden geçmesi ve doktor önerisine uygun ilaç ve miktarları kullanması gerekir. Bir diğer önemli nokta da tedaviyle ilgili çocuğu bilgilendirmek önemli. Zira çocuklar için lağman, fitil gibi tedavi yöntemleri beden bütünlüklerini zorlayan psikolojik baskıları tetikleyebilir. Çocuğa kaka yapmasının canını yaktığını bunu anladığınızı ve ona yardımcı olabileceğinizi söyleyin. Kaka yaparken canının acımasını durdurmak için sana yardım edebilirim diyerek çocukları doktora gitmeden önce psikoloji olarak hazırlayın. Kabızlık gibi altında tıbbı bir sorun yatan kaka yapamama sorununun erken yaşta çözülmesi hem fiziki hem de psikolojik gelişim için önemli olduğunu unutmayalım.

Tuvalet eğitimi sırasında yapılan yanlışlar

Tuvalet eğitimi sırasında biz yetişkinlerin yaptığı bazı hatalar da kaka korkusunu siz farkına varmadan tetikleyebilir. Tuvalet eğitimi sırasında hepiniz daha sık karşılaştığımız çiş yapmaya ve çişi tutmaya odaklanırız. Çocuklar için tuvalet eğitimi demek ihtiyaçlarını kaslarını kullanarak tutmayı öğrenmek demektir. Biz çiş kaçmasın tut, çişini tutmalısın diye çocukları sürekli yönlendirirken, kakayı tutma detayını unutabiliyoruz. Çocuk tuvalet ihtiyacını tutmayı öğrenirken hem çişini hem de kakasını tutmayı öğrenir. Kakayı uzun süre tutmak için yukarı da bahsettiğim kabızlık sorununu beraberinde getirir ve işler karışır. Böyle bir durum yaşıyorsanız kabızlık kendini göstermeye başladıysa yukarıdaki önerileri hayata geçirin derim.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ebeveynler arasındaki fikir ayrılıkları 29 Aralık 2020 | 94 Okunma Çocuklarda kaka korkusu neden olur işte çözüm yolları 16 Ekim 2020 | 233 Okunma 72 aylık çocuklar için kayıt erteleme RAM raporu nedir? 04 Eylül 2020 | 354 Okunma Çocuğumu okula göndermek istemiyorum diyenler neler yapabilir? 28 Temmuz 2020 | 411 Okunma Ek besine başlarken dikkat edilmesi gereken en büyük hata! 07 Temmuz 2020 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar