Bu iyi bir gösteri olmadı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen gün El Cezire televizyonuna bir demeç verdi ve "Demokrasinin tanımını yeniden yaptık ve dünyaya Müslüman nasıl siyaset yaparmış gösterdik" dedi.AKP’nin ilk iktidar...


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen gün El Cezire televizyonuna bir demeç verdi ve "Demokrasinin tanımını yeniden yaptık ve dünyaya Müslüman nasıl siyaset yaparmış gösterdik" dedi.
AKP’nin ilk iktidar yıllarında genel olarak Batı dünyasını heyecanlandıran şey, bir İslam ülkesinde, kimliğini Müslüman olarak ortaya koyan bir siyasi partinin demokratik yollardan iktidara gelmesi ve demokrasiyi geliştireceğinin güvencesini vermesiydi.

Hatırlarsınız, o yılların tartışma konularından biri buydu: Bir Müslüman ülkesinde, demokrasi yaşayabilir mi?

Bu soruya olumlu yanıt verenler ya da vermek isteyenler için AKP deneyimi olağanüstü bir durumdu ve başarılı olursa bütün İslam dünyasına da örnek olabilirdi. Heyecanla karşılanmasının nedeni buydu.

Bugün geldiğimiz noktada, evet Cumhurbaşkanı haklı, demokrasinin tanımı yeniden yapılmış durumda.

Ama bunun Batılı anlamdaki demokrasi ile pek bir ilgisi de yok.

Bir Batılı demokrasinin en önemli özelliği, ülkeyi yönetenlerin hesap verebilir olmasıdır.

Bundan uzağız. Ülkeyi yönetenler şu anda uygun görmedikleri için darbe girişiminin siyasi ayağı yani Cemaat’le iktidar ilişkisinin geçmişi bile tartışılamıyor. Yine olmazsa olmaz bir başka özellik, basın ve düşünce özgürlüğüdür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anadolu’nun fatihi kim? 25 Şubat 2019 | 270 Okunma Muhalefetsiz iktidar olmak 21 Şubat 2019 | 248 Okunma Hüseyin Ani Ulaş’ı hatırlamak 18 Şubat 2019 | 44 Okunma Edepsizin dini yoktur! 17 Şubat 2019 | 123 Okunma İslâm inkılâbı romantizmine ne oldu? 13 Şubat 2019 | 124 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar