Yeni Körfez krizi fitnesi

Suudi Arabistan’ın öncülüğünde yedi ülkenin ülkenin Katar’la ilişkilerini kesip bu ülkenin Körfez’de baş gösteren kriz ve eş zamanlı olarak İran’daki terör saldırıları...

Suudi Arabistan’ın öncülüğünde yedi ülkenin ülkenin Katar’la ilişkilerini kesip bu ülkenin Körfez’de baş gösteren kriz ve eş zamanlı olarak İran’daki terör saldırıları, Ortadoğu’da yeni bir kaos ve fitnenin tetikçisi.
Riyad’ın  İran’la iyi ilişkileri geliştiren Katar’ın yanı sıra Şiî yönetimlerin bulunduğu Yemen ve Suriye vatandaşlarına Hac ve Umre’nin yasaklandığı  kritik ortamda başşehir Tahran’da İran Parlamentosu ve Humeyni’nin mezârının intihar saldırılarıyla vurulmasını IŞİD’in üstlenmesi, bölgede Şiî karşıtlığını kışkırtmakla geniş alanda dehşetli mezhep savaşı tuzağına sürüklenmesi olarak sırıtıyor.  

Görünen o ki göz göre göre küresel emperyal güçlerin kanlı senaryolarla Ortadoğu üzerinden alevlendirilen mezhebî çatışmalarla İslâm ülkeleri içten çökertilmek isteniyor. İsrail’in güvenliği adına bölgede hiçbir güçlü ülkenin kalmaması hesâbına adına İslâm dünyasını birbirine kırdıracak kanlı senaryoların sahneleniyor; ve ne yazık ki Müslüman ülke yönetimleri oyuna gelip tuzağa düşüyor. 

İsrail’in krize sevinip bayram etmesi; aşırı Siyonist İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman’an, krizi “Katar’la ilişkilerini kesen ülkeler Arap ülkeleriyle İsrail’in işbirliğini büyük fırsat” deyip, “Arap ülkeleri bile bölgedeki riskin İsrail olmadığını anladı” çarpıtmasıyla, sözde “teröre ve radikalizme karşı” “Sünnî cephe”de yer alma çağrısı bunun göstergesi.

Keza 20 Mayıs'ta Riyad’ta 110 milyar doları silâhı kapsayan ve Pentagon’un açıklamasıyla son dönemde yapılan en büyük silâh anlaşmasıyla toplam 350 milyar dolarlık anlaşmaları imzalayan Trump’un “Suudî Arabistan ziyâretimin meyvelerini görmek güzel!” twittinin anlamı da bu. 

KARGAŞA STRATEJİSİ… 

Tesbit şu ki, daha sıra İran üzerinden “Şiî cephe”yle çatışmaya gelmeden Suudi – Katar ekseninde patlatılan krizle “Sünnî cephe”nin çatlatılması, mezhebî hatlar üzerinden İslâm dünyasında mezhep savaşını patlatmayı amaçlayan “Amerikan stratejisi”nin dehşetini ortaya çıkarıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar