Kur’ân’daki temel târiflere bakışı

Merhum Demirel (5)Merhum Demirel’in siyaset ve devlet hayatındaki bir diğer vasfı da çağımızın Kur’ân müfessiri Bediüzzaman’ın demokrasi ile hak ve hürriyetleri İslâm’ın temel esasları...

Merhum Demirel (5)
Merhum Demirel’in siyaset ve devlet hayatındaki bir diğer vasfı da çağımızın Kur’ân müfessiri Bediüzzaman’ın demokrasi ile hak ve hürriyetleri İslâm’ın temel esasları ekseninde Kitap ve Sünnet’ten tefsir ve tavzih ettiği temel târifleri etkili bir uslûpla benimseyip savunmasıydı.

Meselâ Ekim 1985 Köprü dergisinde, “Hz. Ömer’in adâleti. Hz. Ebûbekir’in sadâkati, Hz. Ali’nin ilmi ve cesâreti, Hz. Osman’ın yumuşak huyluluğu ve İslâma olan bağlılığı”na işâretle, cesâret, sadâkat, adâlet, hilmin bir araya gelip “ahsen-i takvim”de insanı meydana getirdiğini nazara veren Demirel, kendisinin “moral ve mânevî değerler” olarak ifâde ettiği “yüksek değerlere dikkat çekiyor.

“Bence ‘Asr-ı Saadet’in özü budur” diyordu. İslâma sahip çıkıp yaşamanın da bu olduğunu belirttiği mülâkatının sonunda “Asr-ı Saadet’in Cumhurî karakterini yine en güzel şekilde Bediüzzaman Hazretleri ifâde etmiş” tesbitiyle Bediüzzaman’dan şu beyânı okuyordu: “Hulefây-ı Râşidin (dört Büyük Hâlife) her biri hem halife, hem reis-i cumhur idi. Sıddîk-ı Ekber (ra) Aşere-i Mübeşşereye (hayatta iken cennetle müjdelenen on sahabiye) ve Sahabe-i Kirama elbette reis-i cumhur hükmünde idi. Fakat mânasız isim ve resim değil, belki (bilâkis) hakikat-ı adâleti ve hürriyet-i şer’iyeyi taşıyan mânây-ı dindar cumhuriyetin reisleri idiler.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar