İlk OHAL KHK’sı (3)

“Asayişi bozmayan fikir suç olamaz”Cuntanın “darbe girişimi” sonrası ilân edilen OHAL’le hükûmetin çıkardığı ilk KHK ile kamu ve sivil toplumda yaygınlaştırılan...

“Asayişi bozmayan fikir suç olamaz”
Cuntanın “darbe girişimi” sonrası ilân edilen OHAL’le hükûmetin çıkardığı ilk KHK ile kamu ve sivil toplumda yaygınlaştırılan operasyonların suçsuzlara sıçrayabileceği kaygısı gün geçtikçe artıyor.

Her ne kadar kamuoyu önünde “intikam alınmayacağı” ve “hukuk içinde kalınacağı” söylense, temel hak ve özgürlüklere dokunulmayacağı teminatı verilse de, Başbakan Yardımcısı ve hükûmet sözcüsünün “OHAL uygulaması boyunca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) askıya alınacağı”nı açıklaması ortadayken.

Keza Adalet Bakanı’nın, “Bu işi yapanların dışında, bir cadı avı olur mu?” sorusuna, gözaltı sürecinin ihbar ve ifâdelerle henüz başladığını belirtip, “Bu endişe herkeste olabilir, bende de var, başkalarında da olabilir” diye “cadı avı” endişesine katılması da (CNN,22.7.16)

MÂNEVÎ HİZMETLERE DESTEKLERİNDEN DOLAYI…

Gerçek şu ki, başta sağlık ve eğitimde olmak üzere binlerce özel kurum ve kuruluşun kapatılması ve kamuda 60 bine varan tasfiye kasırgasında insan ve hürriyetlerinin ihlâliyle haksızlık ve hukuksuzluklara girildiğini gösteren bir tablo var.

Gelinen vetirede, elbette darbeci katillere en ağır biçimde cezâları verilmeli. Darbeyle yüzleşilip, darbecilerden hesâp sorulmalı. Ancak bu hesaplaşmanın da demokratik hukuk devletine yakışır vakarla hukuk kurallar ve evrensel standartlar içinde kalınarak yapılması lâzım.

Olağanüstü halde de toplumu germeden itidal ve adâletle hareket edilmesi gerekir. Aksi halde, “darbe”ye karşı bir başka “darbe” olur ki, darbecilerle aynı vartaya düşürür. Operasyonlar, vicdanları kanatan, mâsumları yakan topyekûn intikamlara dönüşür. Normalleşmeye değil, daha çok kargaşa ve kaosa iter.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar