Ege Adaları işgaline Ankara neden tepkisiz?

Gerçek şu ki, AKP iktidarı, son yıllarda garip bir biçimde Ege Adalarının işgaliyle “Yunanlaştırılması”na suskun. “İktidara ilişik” medya da, Ege’deki Ada ve adacıklardaki emr-i vakileri...

Gerçek şu ki, AKP iktidarı, son yıllarda garip bir biçimde Ege Adalarının işgaliyle “Yunanlaştırılması”na suskun. “İktidara ilişik” medya da, Ege’deki Ada ve adacıklardaki emr-i vakileri hep görmezden geldi, geliyor.
Bu süreçte devlet kanalı TRT ile siyasî iktidara yakın medyada Yunanlıların Ege Adaları’nda bayrak diktiği haberlerine hiçbir yalanlama getirilmezken, işgalin başladığı yıllarda dönemin AKP’li Dışişleri Bakanı’nın bu konudaki soruları cevapsız bırakması işgalin örtülü kabulü dikkat çekici.

Nitekim Dışişleri’nin en son bu konuda “Türkiye’nin 2003 yılından itibaren Ege Denizi’ndeki bazı ada ve/veya adacıkların egemenliğini başka bir ülkeye devrettiğine ilişkin iddia ve haberler tamamen gerçek dışıdır” denilmesinin paşinden, “ada, adacık ve kayalıkların hukukî statüsünün değişmediği ve egemenliğin devredilmediği”nin nazara verilirken “fiilî işgal”le ilgili hiçbir tavzihin yapılmaması vartayı ortaya koyuyor. (gazeteler, 1.10.2016)

BİR DİZİ İSTİFHAM…

Diğer yandan 31 Aralık 2008’de Yunan Genelkurmay Başkanı ile Kara Kuvvetleri Komutanı’nın helikopterle Aydın/Bulamaç Adası’na, akabinde Yunan Cumhurbaşkanının Aydın/Eşek Adası’na gelip törenlere katılmalarına ciddî bir tepki verilmemesi, Genelkurmay’a çağrılan Dışişleri diplomatlarının “olanların hükûmetin bilgisi dahilinde yapıldığı”nı söylediklerinin medyaya yansıması, işgalin zımnen kabulüne dair istifhamları sözkonusu ediyor. (Ahmet Takan, Yeniçağ, 12.3.15)

Doğrusu, her fırsatta AB’ye rest çekilirken, en ufak bir meselede en üst düzeyde Almanya’dan Avusturya’ya en sert söylemlerle meydan okunurken, Ege Adalarının göz göre göre gasbına karşı Silâhlı Kuvvetlere mevzubahis işgalin önlenmesi tâlimatının verilmemesi, bir kısmı 6 millik Türk karasuları içinde olan ada ve kayalıkların işgaline seyirci kalındığı tesbitini teyid ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 211 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar