Demokrasi geriye giderken

AB Türkiye İlerleme Raporu’nda dikkat çekilen önemli başlıklardan biri de basın ve ifâde özgürlüğündeki gerilemeler. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, “2016 Dünya Basın...

AB Türkiye İlerleme Raporu’nda dikkat çekilen önemli başlıklardan biri de basın ve ifâde özgürlüğündeki gerilemeler. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün, “2016 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu”nda Türkiye iki sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 151. sıraya düşmüş.
Çok seslilik, bağımsız basın, oto sansür, şeffaflık, yasal düzenlemeler, altyapı ve gazetecilere yönelik saldırıların ölçü alındığı “Basın Özgürlüğü Endeksi”nde Türkiye Rusya’nın da gerisinde kalarak Tacikistan, Kongo ve Brunei arasında, otoriter eğilimlerin, ideolojilerin ve hükümetlerin kamu medyası üzerindeki kontrol ve baskılarının olduğu ülkeler kategorisinde yer alıyor.

En son Freedom House’un “2016 İnternet Özgürlüğü Raporu”nda geçen sene “kısmen özgür” olarak değerlendirilen Türkiye’nin notunun 100 üzerinden 58’ten 61’e çıkmasıyla bu yıl “internetin özgür olmadığı” ülkeler kategorisinde daha da kötüleşip, Sudan, Etyopya, Çin, Myanmar ve Belarus gibi ülkeler arasında kalması dikkat çekici.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ

Cumhurbaşkanı’nın “darbe girişimi” sırasında Facetime kullanarak televizyonlara canlı bağlantı gerçekleştirdiği hatırlatılıp, “Halk darbeye karşı sosyal medya üzerinden harekete geçtiği halde 15 Temmuz darbe girişimi sonrası internete kısıtlamaların artması, birçok sosyal medya platformuna erişimin engellenmesi, eleştiriler yüzünden kullanıcılara dava açılması” nazara veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar