‘Çözüm’ün akıbeti-2

Süreç nasıl başladı, nasıl bitirildi?Gerçek şu ki, uçtan uca savrulan tezatlı söylem ve politikalarla “çözüm” çıkmaza sürüklendi. Evvela 26 Eylül 2011’de Başbakan olarak...

Süreç nasıl başladı, nasıl bitirildi?
Gerçek şu ki, uçtan uca savrulan tezatlı söylem ve politikalarla “çözüm” çıkmaza sürüklendi.

Evvela 26 Eylül 2011’de Başbakan olarak “PKK ile görüşme talimatını bizzat ben verdim. Biz, İmralı olsun, Oslo olsun çok açık ve net bu adımları atıp sürdürdük” diyen Erdoğan, 8 Ekim 2012’de de “PKK ile görüşülmesini ben istedim” ikrarında bulundu.

Peşinden 28 Aralık 2012’de “Ben ve müsteşarım risk alıyor. Devletin ajanları, temsilcileri bunları yapar” ifâdesini kullandı.

SİYASÎ HESAPLI SAVRULMALAR…

Başbakan Yardımcısı Atalay, 14 Ocak 2014’te “Kürtlerin temsilcisi Öcalan’la bir mekanizma oluşturduk. MİT Öcalan’la, biz BDP’lilerle, onlar da Kandil’le görüşüyor”, 6 Haziran’da “Öcalan’ın düşünceleri bizim de düşüncelerimiz, devleti kendisiyle hesaplaştırdık”, 5 Ağustos’ta Öcalan’la direkt diyalogumuz var”, 19 Ağustos’ta “Öcalan Kürtlerin lideridir” dedi.

Dönemin İçişleri Bakanı Ala, “HDP’yi aradan çıkardık; artık Öcalan’la görüşüyoruz” açıklaması yaptı. Dolmabahçe toplantısında hükûmeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Akdoğan, “Öcalan’ın olayları okuma kabiliyeti var” dedi. Adalet Bakanı Ergin, “Öcalan Türkiye’nin ve dünyanın reel politiğini daha iyi değerlendiriyor” diye konuştu. Hükûmet sözcüsü Arınç, “Sayın Öcalan’ demeyi ve PKK bayrağı açmayı suç olmaktan çıkardık” beyanında bulundu.

AKP milletvekili Metiner, “Öcalan Türkiye’nin demokrasisine katkı sağlıyor, Biz, KCK’yı paralel devlet olarak görmüyoruz, PKK Bağımsız Kürdistan için silâh kullanabilir” cümlelerini kullandı. O. Miroğlu, “PKK bir terör örgütü değildir, kendi topraklarında, belli bir politik programı hayata geçirmeye çalışan bir politik harekettir” sözlerini sarf etti. Y. Aktay, “Öcalan, dünyanın geleceğini iyi okuyup Kürtlerin, PKK’nın, tabanının önüne yeni bir hedef koymuştur” dedi.

Keza dönemin Başbakanının ekonomi danışmanı Y. Bulut, “Öcalan Ortadoğu’da Türkiye’nin önünü açıyor” yorumunu yaparken; iktidara yakın kalemşörlerden Emre Aküz, “PKK terör örgütü değildir” görüşünü serdetti. Hilâl Kaplan, “Öcalan, ölmeyi değil, yaşatmayı seçti”; M. Barlas, “Öcalan, zamanın ruhunu yakaladı”, N. Bengisu Karaca “Öcalan, Nevruzda gayet kapsayıcı ve geleceği gösterdi, uzattığı el havada bırakılsa vebâli altında kalırız” diye yazdılar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar