“Adaletin mâhiyeti zulme çevriliyor”

OHAL KHK’larıyla, hiçbir hukuk sisteminde emsaline rastlanmayan bir pervâsızlıkla kendinden menkul “MİT raporları”yla yüz binlerce kişi haksız ve hukuksuz emr-i vakilerle kamudaki işlerinden atılmış, on...

OHAL KHK’larıyla, hiçbir hukuk sisteminde emsaline rastlanmayan bir pervâsızlıkla kendinden menkul “MİT raporları”yla yüz binlerce kişi haksız ve hukuksuz emr-i vakilerle kamudaki işlerinden atılmış, on binlerce insan aylardır tutukluluk haliyle hürriyetlerinden edilmiş.
15 Temmuz sürecinde çıkarılan 11 KHK’yla 102 bin 551 kamu personelinin görevinden ihrâç edildiği resmen duyurulmuştu. En son Adalet Bakanı’nın açıklamasıyla, 168 bin 801 kişiye adlî işlem yapılmış, 615’i gözaltında, 50 bin 504 tutuklu.

Kısacası, OHAL de olsa hukuka ve yasalara uygun olması gerektiği gerçeği bir tarafa bırakılarak, Meclis’in hükûmete verdiği geçici KHK yetkisi istismar ediliyor. Yargı bir nevi siyasî iktidarın güdümüne sokulmuş; hukukun temel kurallarının başında gelen “suçun şahsiliği”, “mahkemece suçluluğu ispat edilinceye kadar herkes suçsuzdur ‘mâsumiyet karinesi” ile “suç ve cezânın geriye işlemeyeceği” esasları hiçe sayılıyor.

O denli ki hâlen devam eden bir dâvâ duruşmasında bir hâkim yüksünmeden “Benim için bu dosyanın bir önemi yok! MİT’ten gelen liste benim için önemli” diyerek hukuku “jurnal”e feda edebiliyor. Çoğu isimsiz-imzasız sahte ihbarlı, sanıklardan ve avukatlarından gizlenen gizli MİT raporlarıyla hazırlanan hukukî geçerlilikten yoksun KHK’larla mağduriyetlere yenileri ekleniyor.

HUKUK OHAL’E KURBAN!

Aslında Cumhurbaşkanı’nın “At izi it izine karıştı” çıkışıyla hiç ilgisi olmayan insanların yaftalandığını söylemesi, Başbakan’ın “Kurunun yanında yaş da yanıyor, listelerde kimlerin yer aldığını haber olunca öğreniyoruz” serzenişi ve Adalet Bakanı’nın “kurunun yanında yaşın yandığını, ilgisiz vatandaşların suçlandığını” nazara verip, “Herkes eline kılıcı alıp şu FETÖ’cü, bu FETÖ’cü’ diye kesmeye bakıyor” ikrarıyla hâkim ve savcı adaylarına “mâsumiyet karinesi’ne ve insanların lekelenmeme hakkına saygı duymakla âdil yargılamaya dikkat çekmesi, yargının içine düştüğü vartanın örtülü itirafı oluyor. (gazeteler. 28.5.17)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
“Fikri hezeyanlaştıran” siyasî manipülasyonlar 06 Mayıs 2018 | 275 Okunma İktidarınki “hamle,” muhalefetinki “hülle ve hîle”! 29 Nisan 2018 | 188 Okunma “Suriye’nin politikası”nın garabetleri 22 Nisan 2018 | 184 Okunma Bu ne rest, bu ne Patriot müzâkeresi! 08 Nisan 2018 | 212 Okunma Soruşturmalar sulandırılıyor 25 Mart 2018 | 349 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar