PKK Sincar'dan çekiliyor

Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak ziyaretinin en önemli gündem maddesi: Türkiye ve Bağdat hükümeti arasında varılan mutabakat. Bu anlaşmaya göre Başika kampına yönelik bazı düzenlemeler gelirken...

Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak ziyaretinin en önemli gündem maddesi: Türkiye ve Bağdat hükümeti arasında varılan mutabakat. Bu anlaşmaya göre Başika kampına yönelik bazı düzenlemeler gelirken karşılığında Bağdat hükûmeti PKK üzerinde baskıyı arttırarak Sincar'dan çekilmesini sağlayacak.
Sincar, Kuzey Irak'ta dağlık bir alan. Stratejik anlamda önemi yüksek. Türkiye, Suriye ve Irak üçgeninde lojistik açıdan kritik bir bölge. Irak Kürdistan'ı ile Suriye arasında, Türkiye'ye çok yakın bir alan.
Bu bölge 2014'te DEAŞ saldırısına uğradı. Musul'da Irak ordusundan kalan askerî mühimmat ve silahlarla yüklü DEAŞ karşısında Peşmerge direnemedi. Sonuç trajik oldu. Sincar bölgesindeki Yezidilere karşı katliamlar gerçekleşti, Yezidi kadınlar "seks kölesi" olmaya zorlandı.
2015'in Kasım ayında Peşmerge ve Yezidi militanlar bölgeyi DEAŞ’tan kurtardı.
Tüm bunlar olurken, PKK fırsatı değerlendirdi ve Sincar'a bu karışıklık içinde konuşlandı.
Hem Irak Bölgesel Kürdistan yönetimi, hem de Türkiye bu meseleyi ciddi bir güvenlik sorunu olarak görüyor. Sincar'da konuşlanan PKK'lılara Bağdat'ın maddi destek sağlaması, Bağdat hükûmeti ile Türkiye ve Bölgesel Kürdistan yönetimi arasındaki ilişkilerin gerilmesi ile sonuçlandı. Zira PKK'nın amacı Sincar'ı ikinci Kandil yapmak. Ve böylelikle Türkiye, Suriye, Irak hattında bu stratejik bölgeye hâkim olup, önemli bir askerî üs edinmek.
Ancak mesele bundan ibaret değil.
Sincar, İran'ın bölgede kurmaya çalıştığı bir lojistik hat açısından hayati önemde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar