Neden Rus mühendisler Suriye'de DAEŞ'in kontrol ettiği bir gaz rafinerisinde çalışıyor?

Foreign Policy dergisinde Sabah gazetesinin Washington muhabiri Ragıp Soylu ile kaleme aldığımız makalenin başlığı buydu....

Foreign Policy dergisinde Sabah gazetesinin Washington muhabiri Ragıp Soylu ile kaleme aldığımız makalenin başlığı buydu. (http://foreignpolicy.com/2016/02/09/why-are-russian-engineers-working-at-an-islamic-state-controlled-gas-plant-in-syria/)

Aslında bu haber Genel Yayın Yönetmenliğini Yıldıray Oğur'un yaptığı Habertürk'te yayınlanan "Şimdi ve Burada" programında hazırladığımız bir dosyanın genişletilmiş versiyonuydu. (https://www.youtube.com/watch?v=wgDSNoursew https://www.youtube.com/watch?v=9wdqAwH36HI)

Suriye'de DAEŞ'e karşı savaştığını iddia eden Rusya'nın rejim ve DAEŞ ile ortak gaz işi yapması elbette mevcut Rusya yönetiminin Suriye konusundaki tavrı konusunda önemli soru işaretleri oluşturuyor.

Haberimiz Suriye'de DAEŞ'e karşı operasyon yürüttüğünü iddia eden Rusya'nın Tuveynan bölgesinde teröristlerle iş birliği içinde olduğunu gösteriyor.

Rakka'nın 90 kilometre güneyinde Tuveynan. Ve Suriye'nin en büyük gaz refinerisi burada.

2014 yılının başında DAEŞ'in ele geçirdiği doğalgaz tesisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Gennady Timçenko'nun sahibi olduğu Stroytransgaz'ın, taşeron Hesco şirketi aracılığıyla yeniden inşaat faaliyetlerine başladığını ve Rus mühendislerin tesise döndüğünü DAEŞ'ten önce Rakka'yı ele geçiren muhalif grubun üyesi açıklıyor. Türk yetkililer de bu durumu teyit ediyor.

Tesis Esad rejiminin Stroytransgaz ile 2007 yılında yaptığı bir sözleşme sonrasında, 2010 yılında inşaata başlıyor. Bölge 2013 yılında Suriyeli muhalifler tarafından ele geçirilene kadar Tuveynan'da inşa çalışmaları devam ediyor.

Muhaliflerin bölgeye ele geçirmesi ile Rus mühendisler bölgeden kaçıyor.

Ancak DAEŞ'in bölgeyi ele geçirmesi ile bu mühendisler geri dönüyor. ABD Hazine Bakanlığı tarafından terör desteği nedeniyle yaptırım listesine alınan Hesco şirketinin sahibi George Haswani rejim, DAEŞ ve Rusya arasındaki bir gaz anlaşmasına aracılık ediyor.

Bu anlaşmaya göre tesiste üretilen gazı hem DAEŞ, hem de Esad rejimi ve Rusya kullanıyor. Bu tesiste işlenen gaz yine DAEŞ’in kontrolündeki elektrik santraline gönderiliyor. Üretilen gazı ve elektriği Esad rejimi ve DAEŞ paylaşıyor.

Ankara'daki üst düzey Türk yetkililerine göre bu iş için Rus Stroytransgaz şirketi, Haswani’nin sahip olduğu HESCO şirketi üzerinden DAEŞ’e her ay 15 milyon Suriye lirası ödeme yapıyor.
Rafineriyi ise DAEŞ koruyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar