Musul nasıl kurtulur?

Soru: Bir bataklığı kurutmadan sadece o bataklıktan çıkan sinekleri öldürmeye çalışmanın sonu ne olur?Bataklık olduğu yerde kalır. Daha dayanıklı, kullanılan zehre bağışıklık...

Soru: Bir bataklığı kurutmadan sadece o bataklıktan çıkan sinekleri öldürmeye çalışmanın sonu ne olur?
Bataklık olduğu yerde kalır. Daha dayanıklı, kullanılan zehre bağışıklık geliştiren sinekler çıkmaya devam eder...
Bu bölgede ABD'nin Suriye ve Irak politikasının özeti bugüne kadar bu oldu.
Günü kurtarmayı hedefleyen, uzun vadeli, kalıcı çözümler üzerine düşünmeyen müdahalelerin sonucunu Orta Doğu'nun içinde bulunduğu mevcut kanlı durumda görmek mümkün.
Bugüne kadar bölgede DAEŞ ile mücadele sadece bir terör örgütünün temizlenmesi ile ilgili veya ibaret olmadı. Bundan sonra da olmayacak.
DAEŞ ile mücadele teması altında, bundan meşruiyet alarak, farklı bölgesel aktörler farklı hesapların peşine düştü. DAEŞ'ten temizlenen yerlere, aslında o bölgenin dokusunu yansıtmayan gruplar yerleştirildi. Bölgedeki mezhep çatışması, etnik tansiyon derinleştirildi.
Bunun sonucunda Irak'ın ikinci büyük şehri Musul, üç günde neredeyse tek kurşun sıkılmadan DAEŞ'in eline geçti.
Şimdi Musul'un nasıl düştüğünü hesaba katmayan, Musul halkının korkularını ve kaygılarını göz ardı eden her operasyonun orta ve uzun vadede daha büyük sorunları doğuracağını görmek için "kâhin" olmaya gerek var mı?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar