Brexit sonrası Türkiye-İngiltere ilişkileri

Londra'da Brexit şoku atlatılmış gibi. Birleşik Krallığın AB'den çıkması ile sonuçlanan referandum sonrası oluşan belirsizlik, yerini bundan sonraya dair planlara bırakmış durumda.Malum, İngiltere eski...

Londra'da Brexit şoku atlatılmış gibi. Birleşik Krallığın AB'den çıkması ile sonuçlanan referandum sonrası oluşan belirsizlik, yerini bundan sonraya dair planlara bırakmış durumda.
Malum, İngiltere eski Başbakanı David Cameron referandum kararını vermiş ancak kendisi İngiltere'nin AB'de kalması yönünde bir kampanya yapmıştı. Referandumdan ise tam aksi bir sonuç çıkması Cameron'ın siyasi kariyerinin sonu oldu. Cameron'ın istifası ile boşalan koltuğa ise Theresa May oturdu.
May'i bekleyen en önemli mesele Brexit ile Kıta Avrupası'nda izole olan Birleşik Krallığa yeni müttefikler ve dış politika fırsatları oluşturmak. Yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştiren May, Birleşik Krallığın Türkiye ile ilişkilerini güçlendirmek amacında olduğunu deklare etti.
Türkiye-İngiltere ilişkilerinin Brexit sonrası hem ekonomik hem de siyasi açıdan güçlenmesi sürpriz olmaz. Fransa ve Almanya'nın aksine, İngiltere tarihsel olarak Türkiye'nin AB üyeliğine hep sıcak baktı. Bunda elbette İngiltere'nin bu iki ülkenin AB üzerindeki hegemonyasını kırma isteği önemli bir rol oynuyordu. Şimdi, AB'den çıkma kararı ile Türkiye, İngiltere için alternatif müttefiklerden biri hâline gelmiş durumda.
Türkiye-İngiltere ilişkilerinin önünde Brexit sonrası önemli bir fırsat var. Bu iki ülkenin Suriye ve Irak politikaları hâlihazırda benzer kaygıları paylaşıyordu. Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki pozisyonuna İngiltere'nin bakışı, Obama yönetimi altındaki ABD siyasetinden çok daha yakındı.
Ancak yine de iki ülke siyaseti arasında bazı fikir ayrılıkları da mevcut.
İngiltere, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'nin meşru ve seçilmiş hükûmetine destek açıklaması yaptı. Hatta bu anlamda Batı bloku içinde en net ve çabuk tepkiyi İngiltere'nin verdiğini söylemek mümkün.
Ancak buna rağmen FETÖ'nün para kaynaklarından biri olan Akın İpek, İngiltere'de ikamet ediyor ve burada iş yapmasına izin veriliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar