ABD’nin yeni İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis'e bazı sorular

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde, İstanbul'a atanan ABD'nin yeni İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis ile bir mülakat yayınlandı. İpek Yezdani imzalı röportajda Davis'in renkli kişiliğine dair detayların...

Geçtiğimiz günlerde Hürriyet gazetesinde, İstanbul'a atanan ABD'nin yeni İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis ile bir mülakat yayınlandı. İpek Yezdani imzalı röportajda Davis'in renkli kişiliğine dair detayların olması yanı sıra, Türkiye-ABD ilişkilerine dair görüşlerine de yer veriliyor. (http://www.hurriyet.com.tr/abdnin-yeni-istanbul-baskonsolosu-jennifer-davis-darbeden-haberdar-olsaydik-turk-hukumetine-kesinlikle-bilgi-verirdik-40269299)
Davis genç ve başarılı bir diplomat. Hillary Clinton'ın yakın çalışma ekibinde. Kritik bir zamanda, önemli bir pozisyona atanması, Davis'in parlak kariyerine dair ipucu veriyor.
Davis, Türkiye ve ABD arasında bir iletişim sorunu olduğunu düşünüyor: “Ancak bazen birbirimizle olması gerektiği kadar iyi iletişim kuramıyoruz. Türkiye’deki darbe girişiminin ardından oluşan bazı Amerikan karşıtı söylemlerden tabii ki rahatsızlık duydum. Bu bayağı zorlayıcı ve rahatsız edici bir durum ve umuyorum ki bunu en aza indirgemek için çok sıkı çalışabiliriz” diyor.
Türkiye-ABD ilişkilerinin parlak bir dönemden geçmediği muhakkak. ABD'nin Suriye ve Irak politikası, PKK'ya desteği ve FETÖ lideri Gülen'in ABD'deki tuhaf ilişkileri Türkiye kamuoyunda hâliyle olumlu karşılanmıyor.
Yezdani, bu meselelere pek girmese de şu soruyu yöneltiyor Davis'e:
“ABD’nin Türkiye’deki darbe girişimine dâhil olduğu ya da darbeden haberdar olduğu yönünde çok sayıda iddia ortaya atıldı. Bu teorileri nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Davis'in cevabı ise şöyle oluyor:
“Bu komplo teorilerini son derece rahatsız edici ve şaşırtıcı buluyorum. Amerika bu darbe girişimini hiçbir şekilde önceden bilmiyordu ya da desteklemedi. Birilerinin bizim bundan haberdar olduğumuzu iddia etmesi üzücü, sinir bozucu, yanlış ve kusurlu. Şunu kesin bir dille söyleyebilirim: Darbe girişiminden haberdar olsaydık, Türk Hükümeti’ni kesinlikle bilgilendirirdik. Türkiye’nin demokratik olarak seçilmiş hükümetinin devrilmesinden hiçbir çıkarımız olamaz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Musul sonrası DEAŞ 13 Temmuz 2017 | 1.392 Okunma Kıbrıs sorunu neden çözülmedi? 11 Temmuz 2017 | 351 Okunma G-20'ye dair notlar 10 Temmuz 2017 | 418 Okunma Mülteciler üzerinden bir provokasyon girişimi 06 Temmuz 2017 | 1.539 Okunma Bir tuhaf Körfez politikası 04 Temmuz 2017 | 385 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar