Sözde çakma ödül üzerinden AK Partili başkana linç girişimi

Dünya devi Çin küresel ticaret hacmini arttırmak amacıyla 2013 yılında “bir kuşak bir yol” projesi adı altında Türkiye’nin de içinde yer aldığı Asya, Avrupa ve Afrika’da 29 ülkeyi kapsayan...

Dünya devi Çin küresel ticaret hacmini arttırmak amacıyla 2013 yılında “bir kuşak bir yol” projesi adı altında Türkiye’nin de içinde yer aldığı Asya, Avrupa ve Afrika’da 29 ülkeyi kapsayan tarihi ipek yolunu yeniden canlandıran devasa bir projeyi uygulamaya aldı. Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz ticaret ulaşımını hedefleyen bu projenin tanıtımı kapsamında, Ekim 2017’de  Türkiye’den 9 gazeteci olarak  Çin Büyükelçiliği ve Çin Uluslararası Radyo’nun davetlisi olarak Çin’e gittik. 

Çin’in endüstri, sanayi ve teknolojik gelişimleri ile kültür ve sanat alanındaki çalışmalarını yerinde incelediğimiz 10 günlük programda, Shangai, Taizhou,Dongyang’ı gezdik. Ve her gittiğimiz yerde ilk önce bu kentlerin müzesine götürüldük. Öyle küçük, sıradan, bildik müzeler değil ha. Devasa.Ekip olarak çok etkilendik!

Örneğin, endüstri merkezi olarak bilinen Taizhou Müzesi. Şehrin tarihsel gelişimini panoramik olarak anlatan bu müze dünyanın sayılı müzelerinden.Ses ve ışık efektleriyle, sanal  canlandırmalarla  kentin ilk çağlardan itibaren gelişimini görebildiğiniz gibi, dönemlere ait eserlerle de  tarihin içinde akıp gidiyorsunuz.

Yine Dongyang kenti. 6 bin yıldır ahşap oyma ve bambu sanatının hem nesilden nesile aktarıldığı hem de dünyaya pazarlandığı merkez durumunda. Bu sanatın yaşayan son ustası  Devlet Sanatçısı  Lu  Guanzgheng’ın kendi adını taşıyan devasa bir müzesi var. Müzede bin civarında eseri bulunurken, yüzlerce öğrencisi de teknik okul görünümünde eğitim veriyor.

Ve yine bu kentte Hollyvod’un alternatifi olarak görülen 330 hektar alan üzerine kurulu 13  film stüdyosu ile   dünyanın en büyük  film platosu Hengdian Film ve Stüdyo Endüstri Parkı var. Mübarek  canlı film müzesi. Öyle ki, film  çekimi yapılırken dahi izleyebiliyorsunuz. Yine bu alanda  Çin’in  tarihi ve turistik  yapılarının bire bir kopyaları şeklinde ki, kapladıkları metrekare olarak  da tam  ölçeğinde inşa edilen geleneksel mimari yapılarından oluşan  bir park da var.

Tibet’teki  Yasak Bölge’de  bulunan imparatorluk  binasından, imparator saraylarına, devlet adamlarının köşklerine, bahçelerine kadar  tarihi yapıtlar tüm ihtişamlarıyla sizi cezbediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sözde çakma ödül üzerinden AK Partili başkana linç girişimi 13 Nisan 2021 | 462 Okunma AK Parti'de şuyu vukuundan beter bir durum 27 Mart 2021 | 919 Okunma Gençler HDP'yi ve Türkiye'deki daralmayı konuşuyor ama sosyal medya mecralarında muhatap bulamıyor 23 Mart 2021 | 270 Okunma Ne oldu da piyasalar bu şekilde tepki verdi? 22 Mart 2021 | 203 Okunma İmamoğlu bu paylaşımı ile İyi Parti'yi ittifak içine hapsetti 11 Mart 2021 | 89 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar