Yaşa ki göresin...

Türkiye'nin yedinci cumhurbaşkanı Kenan Evren 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Üçüncü Cumhuriyetin kurucusu olarak bilinen bir devlet adamının ölümü sıradan bir ölüm değildir. Hele 1980 darbesinin...

Türkiye'nin yedinci cumhurbaşkanı Kenan Evren 98 yaşında hayata gözlerini yumdu. Üçüncü Cumhuriyetin kurucusu olarak bilinen bir devlet adamının ölümü sıradan bir ölüm değildir.
Hele 1980 darbesinin acı hatıraları zihinlerde taze iken. Bu yüzden ölümü, rahmet dileyenlerle rahmet dilemeyi ayıp görenlerin hesaplaştığı bir polemik konusu oldu. Hesabını vermeden gittiğini söyleyerek üzülenlere katılmıyorum.
Uzun yaşamanın ilahi cezalandırma olduğu hayatlar vardır. Evren'in ölüm haberini duyduğumda içime düşen his bu oldu.
Ömrü boyunca iktidarın zirvesinden müebbet hapis cezası aldığı günlere kadar her şeyi yaşadı.
Bin bir türlü övgüden yaşanan her sorunun müsebbibi olarak anılmaya kadar... Elbette hapsedilmenin eziyeti haricinde. 12 Eylül 1980'in kudretli paşası darbeyi yaptığında birçoklarınca ülkeyi terör ve kaos sarmalından kurtaran birisi olarak karşılandı.
Kemalist rejimi yeniden kurmayı hedefleyen Evren, soldan İslamcılara kadar bütün siyasi akımların temsilcilerini ve kadrolarını tasfiye eden kişi olarak tarihe geçti.
Muktedirliğin hazzı içerisinde kendisini Türkiye'nin ikinci Atatürk'ü olarak hissettiği dönemler oldu. Ülkenin tehditlerden arındırıldığını söylerken yüzbinlerin tutuklanmış olmasının ve çok sayıda insanın hapislerde sistematik işkenceye uğramasını önemsemedi. Önemli olan Kemalist rejimin bekası idi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.184 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar