Suriyeliler yeni bir fay hattı mı?

Suriyelilere "vatandaşlık verilmesi" uzun bir süre siyasi gündemi meşgul etme potansiyeli taşıyor. Mesele sadece 6 yıl süren savaşta büyük yıkımlara uğramış ve ülkemize sığınmış...

Suriyelilere "vatandaşlık verilmesi" uzun bir süre siyasi gündemi meşgul etme potansiyeli taşıyor. Mesele sadece 6 yıl süren savaşta büyük yıkımlara uğramış ve ülkemize sığınmış Suriyeli sığınmacıların kaderi ile sınırlı değil. Ve Türkiye'nin insani yardım hassasiyetinin bir göstergesi olmaktan öte anlamlar içeriyor.
Uzmanlar uluslararası toplumun bugün II. Dünya Savaşı sonrası mülteci akınına benzer bir sorunla yüzleştiğini belirtiyor. Bu sebeple mültecilerin geleceği ve uyumu Avrupa'nın mevcut krizinin ve hatta Brexit'in başat faktörü konumunda.
Mültecilerin varlığına yönelik kaygı, hatta korku demeliyim, Avrupa'da merkez siyaseti radikal sağın yabancı düşmanlığına ve İslamofobisine yaklaştırmakla kalmıyor. Radikal sağı da teröre bulaşma noktasına vardıran bir ırkçı tepkiye götürüyor. Biz de ülkemizdeki Suriyelilerin uyumunun Türkiye siyasetinde kalıcı tesirler bırakabileceğini öngörmek durumundayız.
Muhalefetin "referanduma götürelim" yaklaşımı ve kimi medyadaki hakaret dolu ırkçı tepkiler işin ciddiyetini gösteriyor. Sade Türkiye vatandaşının işini, gelirini kaybetme korkusunu tetikleme amacı taşıyan "popülist" değerlendirmeler rasyonel bir politika konusunu bir fay hattına çevirebilir.
Özellikle Kürt milliyetçilerinin Suriyeli sığınmacılara "vatandaşlık verilmesi" uygulamasını kendilerine karşı "demografik bir operasyon" hatta "asimilasyon" olarak görmeleri ise alarm zillerini çaldıracak ölçüde vahim. Vatandaşlığın AK Parti iktidarına "oy deposu" olacağı argümanı da temelsiz bir varsayım.
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler oldukça heterojen bir yapı arz ediyor. Sadece Sünni Araplardan oluşmuyor; Nusayrileri, Kürtleri ve Ezidileri de kapsıyor. Bu yüzden Suriyeli sığınmacıları "AK Parti yandaşı" diyerek "ötekileştiren" muhalefet tepkisi demokrasimiz için tehlikeli bir yolun kapılarını açıyor. Böylesi sorumsuz bir yaklaşımla terörle mücadele ortamında yükselen hassasiyetlerin yönlendirildiği bir günah keçisi üretilebilir.
Dahası, Suriyelilerin gündelik hayatta "ötekileştirilmeleri" ve güvenlik sorunu oluşturacak şekilde "provoke" edilmeleri siyasetin diğer fay hatlarını (Türk- Kürt, Sünni- Alevi, Laik- İslamcı ve diğer) içine çeken bir kara delik yaratabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.143 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar