Suriye masasının son hazırlıkları...

Putin'in 5 yıldır ülke dışına çıkamayan Esed'i Moskova'da ağırlaması dünya gündeminde başköşeye oturdu. Bu ziyaret vesilesiyle Putin, Rusya'nın tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsayacak...

Putin'in 5 yıldır ülke dışına çıkamayan Esed'i Moskova'da ağırlaması dünya gündeminde başköşeye oturdu. Bu ziyaret vesilesiyle Putin, Rusya'nın tüm etnik, dini ve siyasi grupları kapsayacak "barışçıl bir siyasi çözüm" için diğer ülkelerle çalışabileceğini belirtti.
ABD'nin ziyarete tepkisi Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz tarafından açıklandı: "kendi halkına karşı kimyasal silah kullanan Esed'i kırmızı halıyla ağırlamak Rusya'nın ileri sürdüğü Suriye'de siyasi geçiş amacıyla çelişiyor."
Eleştiriler bir yana açıklamalardaki anahtar kelime "siyasi geçiş."
Biliyoruz ki son haftalarda Suriye iç savaşıyla yakından ilgili 10 ülke, savaşı "siyasi geçişle" sona erdirmek için yoğun hazırlık içinde. Nitekim, ABD, Rusya, Türkiye, Suudi Arabistan ve Ürdün dışişleri bakanları bugün Viyana'da bu gündemle toplandı. 

***


Hazırlıkların bir kısmı 
"Esed'in gidişini içerecek bir siyasi geçişin" mahiyetine yönelik diplomatik görüşmeler.
Ankara'da katıldığımız bilgilendirme toplantısındaki kaynak, "6 aylık" bir geçiş sürecinde uzlaşıldığını belirtti. Söz konusu geçiş süreci, Esed'in ani çöküşünün (sudden collapse) yaratacağı kaosta DAİŞ'in öne çıkacağı kaygısını dile getiren Rusya'nın kaygısını gidermek amacıyla üretildi.
Esed'in sembolik konumda olması ve yetkilerinin geçici yönetim organına devredilmesi öngörülüyor. Yürütülen müzakerelerin en hassas noktası, Esed'in geleceğinin netleşmemesi (hangi ülkeye gönderileceği ve görevi nasıl bırakacağı). Zira böylesi bir siyasi geçiş sürecinde Esed'in gitmemesi ihtimali ciddi bir sorun olarak ortada. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde geçiş süreci için 2011'den bu yana söz veren ama tutmayan Esed'e "güvenilemeyeceğini" vurguladı.
Cenevre-1 ve 2'de alınan kararların uygulanmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Esed'in tek derdinin zaman kazanmak" olduğunu ifade etti. Ayrıca, Suriyeli muhaliflerin bu geçişe nasıl ikna edileceği bir diğer kritik konu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.114 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar