Rusya bombalarken ABD'nin hedefi nedir?

Suriye iç savaşı Rusya'nın 30 Eylül'den itibaren başlattığı bombardımanlarla yeni boyutlar kazanıyor.Obama- Putin zirvesinin ertesi günü başlayan hava harekâtı kara askerlerini de içerecek şekilde...

Suriye iç savaşı Rusya'nın 30 Eylül'den itibaren başlattığı bombardımanlarla yeni boyutlar kazanıyor.
Obama- Putin zirvesinin ertesi günü başlayan hava harekâtı kara askerlerini de içerecek şekilde genişletileceğe benziyor. Hatta Irak'ın talebi olursa Rusya, Daiş hedeflerini bu ülkede de vuracak.
Rusya'nın Suriye'deki askeri harekâtı ilk etapta iç savaşı yoğunlaştıracaktır. Esed rejimi Şam ve Lazkiye'de rahatlayacaktır. Moskova'nın Halep ve Rakka'nın yanı sıra İdlib ve Hama'yı da bombalaması ılımlı muhaliflerin durumunun güçleşeceğini gösteriyor.
Ilımlı muhalefetin Esedli geçişi kabule zorlanması niyeti sahnede. PYD'nin Cerablus-Afrin arasını ele geçirerek PYD koridorunu tamamlaması ihtimali de güçleniyor. Buna PKK ile mücadele eden Türkiye'nin tavrının ne olacağı kritik bir konu.
ABD silahlarının Irak üzerinden Türkiye'ye gelmesinden zaten ziyadesiyle rahatsız olan Ankara PYD'yi de vurmak zorunda kalabilir. Nitekim Başbakan Davutoğlu, Suriye'den sızmalar olmasının yeni bir değerlendirmeyi getireceğine işaret etti.
Rusya'nın kendisini Suriye ve Irak'ta kalıcı bir varlığa dönüştürecek bu yeni adımı atmasının amacını anlamak zor değil. Hava saldırıları ile ancak ayakta duran Esed rejiminin yıkılma ihtimalinin güçlendiğini görerek savaşa aktif müdahale etti. Lazkiye'de yeni askeri üs, yeni savaş uçakları, özel kuvvetler ve son model ağır silahlarla.
Petrol fiyatları sebebiyle ekonomik kriz içinde olan Rusya, bu müdahalenin maliyetini göze almış görünüyor. Hem de Afganistan tecrübesinin anılarına rağmen...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.184 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar