PKK-FETÖ işbirliği ve Biden’ın ziyareti

Ankara-Washington ilişkileri sancısı yoğun bir süreçten geçiyor. Her iki tarafın da kasımdaki başkanlık seçimleri bitene kadar azami dikkat göstermesi gerekiyor.Bu durumun Washington nezdinde iki sebebi var. İlki Obama...

Ankara-Washington ilişkileri sancısı yoğun bir süreçten geçiyor. Her iki tarafın da kasımdaki başkanlık seçimleri bitene kadar azami dikkat göstermesi gerekiyor.
Bu durumun Washington nezdinde iki sebebi var. İlki Obama yönetiminin "topal ördek" konumu sebebiyle kritik kararları yeni başkana devretme eğiliminde olması.
Yapılan sadece krizleri kontrol altına alma çabası. İkincisi ve daha önemlisi Washington'da Türkiye ile ilgili kurumlardaki (Beyaz Saray, dışişleri, adalet bakanlığı, Pentagon ve CIA) Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye antipatisinin getirdiği olumsuz hava.
ABD Ankara eski büyükelçisi J. Jeffrey Washington'daki kızgınlığı çok açık şekilde dile getirdi.
Meselenin "otoriterleşme" ile alakası yok. O suçlama yemeğin sosu sadedinde. Rahatsızlık, Erdoğan'ın ve hatta ordu da dahil Türkiye'nin kurumlarının ABD'nin isteklerine direnç göstermesinden kaynaklanıyor.
Türkiye'nin kendi önceliklerini sürekli gündeme getirerek her krizde konuları uzun uzun ABD'yle müzakere etmeye çalışması canlarını sıkıyor.
Uluslararası sistemin hâkimi Batı'nın çifte standartlarının sıklıkla sorgulanması rahatsız ediyor.
Yine de Türkiye ve ABD gibi onlu yıllardır yakın müttefiklik geçmişi olan iki ülkenin bu gerilimi yönetememesi tehlikeli bir gidişat olur.

***
İşte bu durumun farkında olan Obama yönetimi 15 Temmuz sonrasında yükselen gerilimi düşürebilmek için Başkan Yardımcısı Biden'ı 24 Ağustos'ta Türkiye'ye gönderiyor. Böylece darbe girişimi karşısında Batılı "dost" liderlerin Türkiye'ye neden gelmediği eleştirisi karşılanıyor.
Biden'ın temel hedefi ilişkilerde yıpranan dostluğu, müttefikliği yeniden vurgulamak. Somut dosyaların başında Gülen'in iadesi ve Suriye'deki son gelişmeler gelecek. Ancak Gülen'in iadesi ve PYD konusunda hızlı bir ilerleme sağlanması kolay görünmüyor.
Öncelikle Washington iade konusunda hukuki süreçte diretiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.114 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar