Obama, Körfez ülkelerini ikna edebilir mi?

ABD Başkanı Obama'nın İran politikası başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerini ziyadesiyle tedirgin ediyor. "Obama Doktrini" olarak anılan bu yeni yaklaşım ABD'nin askeri gücünün...

ABD Başkanı Obama'nın İran politikası başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerini ziyadesiyle tedirgin ediyor. "Obama Doktrini" olarak anılan bu yeni yaklaşım ABD'nin askeri gücünün caydırıcılığını terk etmeden diplomasi yolu ile İran'ı uluslararası sisteme dahil etmeye odaklanıyor.
Obama, nükleer müzakerelerde İran ile çerçeve anlaşmanın imzalanmış olmasının müttefiki olan İsrail ve Körfez ülkelerinde yarattığı "derin" tedirginliğin farkında. Obama, İsrail'i teskin etmek için İran'ın nükleer silaha ulaşmasının en iyi yolunun diplomasinin getireceği denetlemeler olacağını vurguluyor. Muhtemel nihai anlaşmanın sonucu olarak "şüphelenilen" her tesisi Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun görevlilerinin denetleyebileceğini hatırlatıyor. 
Körfez ülkelerini ikna etmek için de 14 Mayıs'ta Camp David'de bir zirve topladı. Bu toplantı Körfez'in ikna edilmesinin kolay olmayacağını gösteren sembollerle başladı.
Suud Kralı Selman kendi yerine zirveye katılması için Veliaht Naif'i gönderdi. 6 Körfez ülkesinden sadece Kuveyt ve Katar'ın devlet başkanları zirveye katılıyor, diğerleri temsilcilerini gönderdi. Camp David Zirvesi öncesinde Obama, Thomas Friedman'a verdiği mülakatta Körfez ülkelerinin iç siyasetlerinde reform yapma ihtiyacına değindi.
Obama'nın bu mülakatta Körfez ülkeleri için iç problemlerden kaynaklanan tehditlerin İran yayılmacılığından daha büyük olduğunu vurguladı.
Ancak söylemek yapmaktan kolaydır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.247 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar