Mursi’ye idam kararı öncelikle “meşruiyet” sorunudur

Mısır'da 2013'te Sisi darbesiyle devrilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve 100'den fazla kişi için mahkeme idam kararı verdi. Mursi'nin, 'Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapishaneden firar etmek'...

Mısır'da 2013'te Sisi darbesiyle devrilen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii ve 100'den fazla kişi için mahkeme idam kararı verdi. Mursi'nin, 'Hamas'a istihbarat sağlamak' ve 'hapishaneden firar etmek' suçlamasıyla yargılandığı davalardan bu cezayı aldığı belirtildi. Ayrıca, idam cezası verilenler arasında geçen sene İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybeden İzzettin Kassam Tugayları Komutanı Raid Attar'ın ve Dünya Müslüman Alimleri Birliği başkanı Yusuf el Karadavi'nin de bulunması konunun sadece Mısır'la sınırlı olmadığını gösteriyor. 
Mevcut "siyasi" yargılama sürecinin amacı, Müslüman Kardeşler'i terör örgütü ilan etmek ve Filistin başta olmak üzere bölgedeki tüm varlığını bastırmak. Sisi darbesinden de bu karardan da en fazla İsrail'in memnuniyet duyduğuna şüphe yok. Mursi'ye idam kararının 2 Haziran'da Müftülükten temyiz sürecinde dönüp dönmeyeceği konuşuluyor. İdam yerine uzun süreli hapis kararı ile yetinilebileceği öne sürülüyor. Bu idam kararını üç yönüyledeğerlendirmek lazım: 
Öncelikle yüzde 52 ile sandıktan çıkmış bir cumhurbaşkanının darbeyle iktidardan indirildiği bir kenara koyularak verilen cezanın ağır olmasına odaklanılıyor. Sanki idamdan daha hafif bir ceza verilirse katlanılabilir bir durum ortaya çıkacakmış gibi. Bir anlamda ölümü gösterip sıtmaya razı etme gayreti... Halbuki mesele, Sisi rejiminin meşruiyetinin sorgulanmasıdır. Nitekim Türkiye, seçilmiş cumhurbaşkanının darbe ile düşürülmesini meşru kabul etmiyor. Uluslararası toplumun bu konuda sessiz kalmasını da eleştiriyor. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'la ilişkilerin normalleşmesini Mursi'nin ve diğer siyasi tutukluların hapisten çıkarılarak seçimlere girebileceği bir sürecin başlatılmasına bağlamıştı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.114 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar