Kudüs kararı sonrası Ortadoğu’da dengeler

Trump'ın tehditleri sonucu değiştirmedi. Tek tek aramalarla yapılan baskıya rağmen dünya devletleri, ABD'yi yalnız bıraktı. Genel Kurul 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oyla Türkiye ve Yemen öncülüğündeki...

Trump'ın tehditleri sonucu değiştirmedi. Tek tek aramalarla yapılan baskıya rağmen dünya devletleri, ABD'yi yalnız bıraktı. Genel Kurul 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oyla Türkiye ve Yemen öncülüğündeki tasarıyı kabul etti. Böylece, Güvenlik Konseyi'nin 478 sayılı kararı bir kez daha teyit edildi.
İki devletli çözüme ve "Madrid şartnamesini, Arap Barış İnisiyatifi'ni ve Ortadoğu Dörtlüsü Yol Haritası'nı temel alan kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışa" duyulan inanç pekiştirildi.
Elbette, bugünkü güç dengeleri açısından ABD'nin baskısı olmadan İsrail'i barış sürecine zorlamak mümkün görünmüyor.
Yine de "Doğu Kudüs başkentli Filistin devleti" fikrinin uluslararası toplum nezdinde haklılığını gösteren bu karar yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihin sayfalarına geçecek.
Her şeyden önce, Trump'ın çıplak güce dayalı milliyetçi yaklaşımı ABD'nin küresel rolü hakkında geri dönüşü olmayan bir meşruiyet krizi doğurdu. ABD'nin Kudüs oylamasında BM'de yaşadığı yalnızlık sadece suratları buruşturacak bir yenilgi değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İYİ Parti, Dervişoğlu ve üçüncü yol kaldı mı? 30 Nisan 2024 | 2.074 Okunma Özel ve Kılıçdaroğlu’nun ‘siyaset’ kapışması 27 Nisan 2024 | 136 Okunma Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.422 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.293 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.343 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar