HDP’nin imkân ve açmazları

Siyasetçinin güncel başarısı trendleri iyi okuyabilmekte ve muhataplarının çelişkilerinden istifade edebilmektedir. Uzun vadeli başarı ise trendlerin doğurduğu meydan okumaları yönetebilmekte yatar. 7 Haziran...

Siyasetçinin güncel başarısı trendleri iyi okuyabilmekte ve muhataplarının çelişkilerinden istifade edebilmektedir. Uzun vadeli başarı ise trendlerin doğurduğu meydan okumaları yönetebilmekte yatar. 
7 Haziran seçimlerinde HDP, güncel siyasetin imkânlarını derleyebilecek etkili bir kolaj oluşturdu. "Seni başkan yaptırmayacağız" sloganı ile HDP, Erdoğan ve AK Parti karşıtlığını kendisinin Türkiyelileşme arayışı gibi sunabildi. Yüzde 10 barajını aşma hedefini Kürtlerin sistemdeki "çevreden merkeze yürüyüşü" trendi ile birleştirdi. 
Kobani sonrası duygusal zirve yapan Kürt milliyetçi hassasiyetlerini ustaca yöneterek daha önce AK Parti'ye oy veren dindar ve İslamcı Kürtler için kendini oy verilecek ve aday olunacak bir parti haline getirdi. Suriye ve Irak'taki gelişmeler İslamcı Kürtleri de ulusal-etnik siyaset yapan PKKHDP çizgisini destekleyebilecek bir kıvama getirdi. 
HDP'nin söz konusu güncel başarısının altında, Çözüm sürecindeki fırsatları ve diğer aktörlerin çelişkilerini kullanabilmesi yatmaktadır. Silah bırakmayan PKK'nın KCK ve YDGH üzerinden bölgede artan hâkimiyeti HDP'nin batı illerinde barış söylemiyle birleştirildi. Böylece hem korkunun hem barışın iki farklı dilini çelişkisini göstermeden kullanabildi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.247 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar