Hangisi daha somut: Vaatler mi icraat mı?

Siyasetin yolu geleceğe ait vizyondan ve hedeflerden geçer. Seçim dönemi ise partilerin hedeflerini seçim beyannameleri üzerinden somut vaatlere çevirdikleri dönemlerdir. AK Parti'den sonra, CHP de geçen pazar 200 sayfalık seçim...

Siyasetin yolu geleceğe ait vizyondan ve hedeflerden geçer. Seçim dönemi ise partilerin hedeflerini seçim beyannameleri üzerinden somut vaatlere çevirdikleri dönemlerdir. AK Parti'den sonra, CHP de geçen pazar 200 sayfalık seçim beyannamesini açıkladı. CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Yaşanacak bir Türkiye'yi yeniden inşa edelim" çağrısı eşliğinde "yoksulluğu 4 yılda bitirme" sözü verdi.
Türkiye'yi insani gelişmişlik endeksinde 20. sıraya taşıma iddiasındaki beyannamede sosyal devletin güçlendirilmesi ve katılımcı demokrasi tesis etmek öne çıkan vurgulardı. Kılıçdaroğlu, emekliye iki ikramiyeden taşeron işçilerine kadro vermeye, asgari ücreti 1500 tl'ye çıkarmaktan esnafa kredi faizlerini sıfırlamaya kadar varan bir dizi vaatte bulundu.
Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısılmasını isteyen CHP'nin AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisine karşı "parlamenter sistemi" öncelediğini görüyoruz. İdeolojik konuları değil yoksulluğu öne çıkaran Kılıçdaroğlu, "muhalefet dili değil iktidar dili kullanın" uyarısı ile birlikte AK Parti eleştirisini yeni bir formata sokuyor.
CHP'nin seçim stratejisini oluşturanlar artık "otoriterleşme" suçlamasının ve Erdoğan karşıtlığının CHP'ye yeni seçmenler katmadığının farkına varmışlar. Dahası, AK Parti'nin iktidarda kalma gücünün icraatlardan geçtiğini ve kararsız seçmenin de polemikten ziyade somut olana itibar ettiğini görmüşler.
Önseçim ile teşkilatlarını hareketlendiren Kılıçdaroğlu, milletvekili adaylarından "Cumhuriyetin tehlike altında" olduğunun anlatılmasını istemedi. Aksine, CHP'nin oy alamadığı yerlere giderek emeklilere verecekleri "çifte maaşın noter belgesini ve AKP'nin yabancı işçi çalıştırma yasasını" göstermelerini istedi. Yabancı işçiler vurgusu ile elbette Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere tanınan haklar hedef alınıyor. Bu vurgu, dar gelirli kesimlerdeki rahatsızlığı kaşıyan bir tür yumuşak yabancı karşıtlığının ipuçlarını veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.184 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar