Halep düşerse...

ABD'nin yeni başkanı Trump kabinesini kurma çalışmaları yürütürken Rusya, Halep'i düşürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Binlerce sivilin ölümünü önemsemeyen insanlık dışı...

ABD'nin yeni başkanı Trump kabinesini kurma çalışmaları yürütürken Rusya, Halep'i düşürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Binlerce sivilin ölümünü önemsemeyen insanlık dışı ağır bir bombardıman yaparak...
Grozni'de uyguladığı katliamın benzerini Doğu Halep'te yürütüyor. Obama yönetiminin Suriye iç savaşında Rusya'yı ana aktör haline getiren politikasının istenmeyen ama beklenen sonuçları gerçekleşiyor.
ABD, ılımlı muhaliflere bir süredir desteğini kesmekle kalmıyor; Körfez ülkelerinden gelen yardımları da engelliyor. Trump'ın asker emeklisi ağırlıklı yeni kabinesinin nasıl bir politika izleyeceğini henüz kestiremiyoruz.
İki ihtimal de gündemde. İlki , "radikal İslam" takıntılı isimlerin etkisiyle Trump yönetiminin muhalifleri "aşırı cihatçı" ilan eden önceki yaklaşımı devam ettirmesi söz konusu olabilir. Hatta Esed'i "muhatap almak" gibi bir yaklaşım sergilenmesi de yabana atılmayacak ihtimal.
İkincisi, Suriye'de dengenin fazlasıyla Rusya lehine değiştiğini düşünerek dengelemeye yönelmesi. Bunun netleşmesi için iki aylık bir süre daha var. Bu sürede ise Halep'in dayanması çok zor görünüyor.

***
ABD'nin büyük ölçüde terk ettiği ılımlı muhalifler Rus heyeti ile Ankara'da görüşüyor. Halep kuşatmasının sona ermesini sağlayacak bir anlaşma bulma ümidiyle... Ancak Rusya'nın ağır bombardımanı ve Esed güçlerinin Halep'in semtlerini ele geçirmedeki hızı sebebiyle muhaliflerin alan kontrolünün sona ermekte olduğu anlaşılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.143 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar