Fırat Kalkanı Suriye’de süreci hızlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'in Hangzou kentindeki G20 zirvesinde dış politikamızın bütün sıcak konuları ile ilgili liderlerle (Putin, Obama ve Merkel) kritik görüşmeler yaptı. Görüşmelerde 15 Temmuz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çin'in Hangzou kentindeki G20 zirvesinde dış politikamızın bütün sıcak konuları ile ilgili liderlerle (Putin, Obama ve Merkel) kritik görüşmeler yaptı. Görüşmelerde 15 Temmuz demokrasi destanı ve terörle mücadele Türkiye'nin öne çıkardığı iki konu oldu. Bunun yanı sıra Çin'le 3. nükleer reaktör, Rusya ile 'Türk Akımı' ve Suriye'nin geleceği, Almanya ile mülteciler ve vize, ABD ile PYD'nin durumu ve Gülen'in iadesi üzerinde durulan konulardı.
Türkiye'nin Azez- Cerablus hattında DAİŞ'le yaptığı mücadele liderlerden genel bir kabul görüyor. Ancak her ülke Türkiye'nin nereye kadar gideceğini kestirmeye çalışıyor ve Suriye'de desteklediği grubun zarar görmemesini temin etme gayretinde. Rusya El-Bab'ın ÖSO'nun eline geçmesi ile Esed'in Halep'te zora girmesini istemiyor. ABD ise Türkiye'nin gerek doğrudan gerekse ÖSO üzerinden YPG'yi zayıflatmasını engelleme derdinde.

***
G20 zirvesindeki Suriye görüşmelerinden ve son gelişmelerden üç ana sonuç çıkarabiliriz:
1- Erdoğan liderlerle yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin güney sınırı boyunca bir "terör koridoru" oluşturulmasına izin vermeyeceğinin altını çizerek Fırat Kalkanı operasyonunun çerçevesini genişletiyor. Operasyonun 12'nci gününde ÖSO güçleri Azez- Cerablus hattını birleştirdi. Böylece DAİŞ'in sınırımızla teması kalmadı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.227 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar