Erdoğan, karargâh ve 28 Şubat

Bürokratik vesayeti ortadan kaldırmak Cumhurbaşkanlığı sistemine "evet" diyenlerin en önemli argümanı. Geniş meşruiyet zeminini oluşturan şey ise kuşkusuz ülkemizin acılarla dolu darbeler ve muhtıralar...

Bürokratik vesayeti ortadan kaldırmak Cumhurbaşkanlığı sistemine "evet" diyenlerin en önemli argümanı. Geniş meşruiyet zeminini oluşturan şey ise kuşkusuz ülkemizin acılarla dolu darbeler ve muhtıralar tarihi.
Askerin siyasete müdahalesi sadece kitaplarda okunan geçmişin hikâyesi değil. En yakın örnekleri olan 28 Şubat müdahalesi ve 15 Temmuz kanlı darbe girişimi canlı hatıralar olarak zihinlerde.
Bazı açıklamaların zamanlaması içeriği kadar semboliktir, çok şey ifade eder. Ve es geçilemez.
Kamuoyumuz tam da 16 Nisan'daki sistem değişikliğinin neler getireceğini tartışırken "enteresan bir zamanlama" ile 25 Şubat'ta Genelkurmay'ın 7 eleştiriye verdiği cevaplar Hürriyet gazetesinde yayımlandı.
İç sayfadaki "Karargâh rahatsız" başlığı sivil-asker ilişkilerini yeniden sorgulatacak bir etkide bulundu. Genelkurmay'ın metninde genelde laikçi- ulusalcı çevrelerden gelen eleştiriler cevaplanıyordu. Ancak bunların arasında "silahlı kuvvetlerde başörtüsü yasağının kaldırılması" konusunun olması dikkat çekiciydi. Hürriyet'in manşeti, bu sebeple, "Karargâhta" 28 Şubat sürecine benzer rahatsızlık hisseden üst düzey komutanların olup olmadığı fikrini akıllara getirdi.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.143 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar