DAİŞ’in bombalanması kimi sevindirmedi?

İncirlik'ten kalkan Türkiye jetleri 28-29 Ağustos'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte Suriye'deki DAİŞ hedeflerini bombaladı. Amaç, Azez-Cerablus hattının DAİŞ'ten temizlenerek...

İncirlik'ten kalkan Türkiye jetleri 28-29 Ağustos'ta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle birlikte Suriye'deki DAİŞ hedeflerini bombaladı. Amaç, Azez-Cerablus hattının DAİŞ'ten temizlenerek "güvenli bölge" haline getirilmesi ve Suriyeli muhaliflerin kontrolüne verilmesi. 
Türkiye'nin 'Özgün Kararlılık Harekâtı'na aktif katılımı 22 Temmuz'daki anlaşmadan itibaren bekleniyordu. 
Gecikmenin sebebi ABD'nin koordinasyon için yapacağı "teknik düzenlemeler" olarak sunuldu. Meselenin özü, DAİŞ'den temizlenecek bölgede kontrolün kimde olacağıdır. 
Türkiye, Türkmenlerin ve ılımlı İslamcı grupların kontrolü ele alabileceğini düşünürken ABD hiçbir İslamcı gruba güvenmemektedir. Uzun süren "teknik" düzenlemenin sebebi ABD'nin kendince aldığı önlemlerle ilgiliydi. Neticede 24 Ağustos'ta teknik belgenin imzalanması ve akabindeki bombalamalarla Türkiye DAİŞ'e yönelik operasyona resmen ve fiilen dahil oldu. Bu yeni gelişme DAİŞ tarafından tahmin edileceği gibi tehditle ve tekfirle karşılandı. 

***


Batı medyasında çıkan bazı yazılarda "Türkiye'nin ABD'yi kandırdığı," DAİŞ bombalamalarını "PKK'ya yönelik operasyonlarını örtmek için kullandığı" vurgulanıyor. New York Times'da Eric Edelman ve The Independent'da Patrick Cockborn imzalı yazılar örnek olarak verilebilir. Her iki yazı da ABD'yi DAİŞ'le mücadelede asıl önemli olan savaşçı gücü, PYD'yi kaybetmekle uyarıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.227 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar