DAİŞ terör dalgasını durdurmanın çaresi

Atatürk havalimanı Paris-Brüksel havalimanlarına yapılan türden bir saldırıya uğradı.Türkiye'de daha önce meydanlarda canlı bombalarını patlatan DAİŞ bu sefer havaalanı gibi kritik bir yere iyi organize...

Atatürk havalimanı Paris-Brüksel havalimanlarına yapılan türden bir saldırıya uğradı.Türkiye'de daha önce meydanlarda canlı bombalarını patlatan DAİŞ bu sefer havaalanı gibi kritik bir yere iyi organize olmuş bir timin eylemi ile saldırdı.
Ellerinde silahları olan 3 canlı bombanın amacı çok yüksek sivil ölümüyle dehşet yaratmaktı. Havalimanındaki güvenlik noktalarını geçebilselerdi kayıpların 4 ya da 5 kat daha fazla olması hedeflenmişti.
Irak- Suriye'deki varlığını esirlerin başlarını keserek dünyaya ilan eden DAİŞ şimdi deTürkiye'de mümkün olduğunca daha fazla sivil öldürmeyi hedefleyen bir terör dalgası oluşturmanın peşinde. Saldırının herkesi vuran ölümcül boyutu dünya kamuoyu tarafından bu defa çok net anlaşıldı. Birçok ülkede Türkiye ile dayanışma örnekleri gösterilirken liderlerin açıklamaları da oldukça sahiplenici bir tondaydı.
Nitekim duyulan kaygının sonucu olarak CIA Direktörü J. Brennan, DAİŞ'in bu tür saldırıları ABD'ye de yöneltebileceği uyarısında bulundu. Üç canlı bombanın Özbek, Dağıstanlı ve Kırgız olması da Rusya'nın bu terör dalgasından ne kadar ürkmesi gerektiğini gösteriyor.
Coğrafi yakınlıktan dolayı Türkiye'yi bir "cephe" ülkesine çeviren DAİŞ terör dalgasını engellemenin ilk adımı tespitleri doğru yapmak. Konu, spesifik "güvenlik ya da istihbaratzafiyetleri" tartışmasının ötesinde bir yerde.
DAİŞ sıradan bir radikal terör örgütü değil. Bir coğrafyayı elde tutmanın verdiği stratejik akıl ve kapasite ile davranıyor. Irak işgalinin yarattığı şiddet ortamından beslenen radikal selefi- harici bir ideoloji sahibi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.114 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar