Cizre denemesi Kürt milliyetçiliğinin krizini büyütecek

PKK, Cizre'de "iç savaş" psikolojisi ile "özyönetim" kurma denemesi içinde... İlçede hâkimiyeti elde tutamayacağını bilse de direniyor. Zira başarısız olunsa bile, temel amaç Kobani efsanesini Türkiye...

PKK, Cizre'de "iç savaş" psikolojisi ile "özyönetim" kurma denemesi içinde... İlçede hâkimiyeti elde tutamayacağını bilse de direniyor. Zira başarısız olunsa bile, temel amaç Kobani efsanesini Türkiye içinde Cizre örnekleriyle üretmek. Böylece, gençlerin "milliyetçi" mücadelesine "destanlar ve semboller" eklemek.
PKK'nın "özgüvenine" dayanarak başlattığı şiddeti "mağduriyet" hikâyeleri ile bezemek. Yine, bölge halkı ile devletin güvenlik güçlerini karşı karşıya getirerek dünyaya "iç savaş" görüntüleri vermek. Devlet ise PKK'nın KCK ve YDG-H'lileri silahlandırarak "özerklik" ilan ettiği 3 kent ve 13 ilçede kamu güvenliğini tesis etmeye çalışıyor. Buna müsaade edilmeyeceğini ve bu tür "özyönetim" ilan edilen yerlerde polisin operasyonlarının devam edeceğini Başbakan Davutoğlu net şekilde ortaya koydu: "Burası Suriye değil, öyle kafasına göre herkes kanton falan ilan edemez." 

***


PKK'nın şiddeti artırması ve Cizre türü denemeleri vatandaşın zihnine "Kürtler ne istiyor?" sorusunu getiriyor. Hatta bu soru, öfke ve bıkkınlıkla karışık "ne istiyorlarsa verelim defolup gitsinler" tepkisine yol açıyor. Halbuki soru doğru sorulmuş bir soru değil. Aslında iki sorumuz var. Birisi, "Kürtler ne istiyor?"; diğeri ise "Kürt milliyetçileri ne istiyor?"

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.227 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar