Başkentleri vuran 'küyerel' terör

Ankara, Beyrut, Paris ve Bamako... Başkentler terör saldırısı altında... Paris saldırısının şoku atlatılamadan dün Mali'nin başkentinde teröristler otel baskınında çok sayıda insanı rehin...

Ankara, Beyrut, Paris ve Bamako... Başkentler terör saldırısı altında... Paris saldırısının şoku atlatılamadan dün Mali'nin başkentinde teröristler otel baskınında çok sayıda insanı rehin aldı. İlk tahminler teröristlerin DAİŞ veya El-Kaide bağlantılı örgütlere mensup olduğu yönünde.
Küresel ağlara ve işbirlikçi yapılara sahip olan söz konusu radikal örgütler tüm dünyayı güvenlik konusunda derin endişelere sevk ediyor. Hiçbir başkent güvenli değil. Kaygılarımız da farkındalığımız da olabildiğine küresel artık. 

***


Yaşadığımız çağın küresel olduğunu sıklıkla tekrarlarız. Küreselleşme deyince de sermayenin, bilginin, ağların ve ürünlerin hızla dünyaya yayılmasını, hareketliliğini anlarız. Ancak dünyanın her anlamda küçük bir köye dönmediğinin de farkındayız. Sözgelimi emek ve insanlar finansın hareketliliğine sahip değil.
Mültecilerin Avrupa kapılarındaki bugünkü trajik hikâyesi bunun bariz bir örneği. Yine ABD'de eyaletlerine Suriyeli mültecileri kabul etmek istemediğini açıklayan 27 valinin tepkisel tavrı da küresel bir bilincin uzantısı gibi görünüyor. Aslında sadece kendi güvenliğine odaklanan yerel ve negatif bir tepki. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.143 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar