Başkanlık tartışması ertelenemez

AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden 317 milletvekili ile çıkması üzerine başkanlık sistemi tartışması yeniden gündeme geldi. Önce Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın soru üzerine bu konuda...

AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden 317 milletvekili ile çıkması üzerine başkanlık sistemi tartışması yeniden gündeme geldi. Önce Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın soru üzerine bu konuda referandumun milletin önüne getirilmesinin mümkün olduğunu açıkladı.
Daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin mevcut siyasal sistem krizinden çıkmak için "iyi tanımlanmış güçler ayrılığı prensibine dayalı bir başkanlık sistemi" önerisinde bulunduğunu belirtti. Bu tartışmanın zemininin de Yeni Anayasa girişimleriyle oluşturulacağını söyledi. Geçtiğimiz çarşamba gecesi de Cumhurbaşkanı Erdoğan şahısların tercihlerinin ötesinde başkanlık sistemini tartışmanın kamuoyu açısından önemine işaret etti.
AK Parti'nin milletvekili sayısı konuyu referanduma götürmeye yetmediğine göre muhalefetin nasıl yaklaştığı kritik konumda.
Muhalefet başkanlık sistemi tartışmasını negatif düzlemde ele almayı tercih ediyor.
Tartışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "şahsi" isteği hatta "sivil-diktatörlük arayışı" olarak yorumlamayı seçiyor. Halbuki tartışmanın nirengi noktası 2007 Anayasa değişikliği ile oluşan anomalinin nasıl çözüleceği konusudur.
Mevcut siyasal sistemin krizlerinden çıkış yolu olarak "Türkiye'de nasıl bir başkanlık sistemi olabilir?" sorusuna cevap aramaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.227 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar