Başika'ya asker sevki ve Irak denklemi

Başika'ya yeni asker sevki nedeniyle Türkiye ve Irak arasındaki karşılıklı açıklamalar devam ediyor. Irak Başbakanı İbadi, Türkiye'nin Başika'daki askerlerini çekmesi ve sadece eğitim veren uzmanların...

Başika'ya yeni asker sevki nedeniyle Türkiye ve Irak arasındaki karşılıklı açıklamalar devam ediyor. Irak Başbakanı İbadi, Türkiye'nin Başika'daki askerlerini çekmesi ve sadece eğitim veren uzmanların kalması yönündeki isteğinde ısrarcı olurken Ankara konuya daha farklı bakıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığının İbadi'nin 2014'teki DAİŞ tehlikesine karşı yaptığı davet üzerine eğit-donat için orada olduğunu vurguladı.
Başbakan Davutoğlu da Türkiye'nin DAİŞ ile "komşu" olmamak için hem Irak Kürdistan bölgesine hem de Irak'a her türlü desteği vereceğini belirtti.
DAİŞ ile mücadelede gittikçe inisiyatif alan Ankara ne yapmaya çalışıyor? Sert gücünü sergileyerek maceracı, müdahaleci bir politika arayışında mı?
Bu soruların cevabını aramadan önce büyük fotoğrafı görmekte fayda var. Obama yönetiminin Arap isyanlarının getirdiği kaosu yönetememesi sebebiyle bölge iç savaşlara, insani kayıplara, mezhep çatışmasına ve vekalet savaşlarına boğuldu.
Bunun sonucunda ise bölgedeki birçok ulusdevlet iflas etti; birçoğu da iflasın eşiğinde.
Libya, Suriye, Yemen ve Irak bunlardan birkaçı. Bu ülkelerde devlet-altı aktörler öne çıktı. Değişen ittifakları ve vekalet savaşlarını daha da körükleyen bu yapılar DAİŞ'ten PYD'ye, Şii milislere ve Husi'lere kadar uzanıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.227 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar