AK Parti'nin önündeki çelişkiler

7 Haziran seçimlerinde halkımız, Türkiye'nin son on üç yıllık dönüşümünü yöneten AK Parti'ye tek başına iktidar fırsatını vermedi.Bu seçim sonucu, AK Parti için ya koalisyon ya da...

7 Haziran seçimlerinde halkımız, Türkiye'nin son on üç yıllık dönüşümünü yöneten AK Parti'ye tek başına iktidar fırsatını vermedi.
Bu seçim sonucu, AK Parti için ya koalisyon ya da muhalefette kalmak gibi seçenekleri gündeme getirdi. Her ikisi de daha önce yaşamadığı bir deneyim. 2002 öncesi parlamentoda kısa süreli muhalefet dönemi hariç... Bugün AK Parti'nin önünde çok sayıda çelişkiye üreteceği cevapların meydan okuması var. Üç tanesine değineyim: 
İlk olarak, AK Parti'nin Kemalist siyasal sisteme laiklikten dış politikaya kadar birçok alanda paradigmatik bir değişim getirmeye çalıştı. Bu arayış Gezi'den 17 Aralık'a ve Kobani'ye kadar birçok dirençle karşılaşmıştı. Şimdi ise bu arayışı yeni koalisyon denklemlerinde koruma/ devam ettirme ile muhalefetin "normalleşme" adı altında geri çevirmeye çalışmasını dengelemek zorunda.
Muhtemel AK Parti-CHP koalisyonu bu çelişki ile yüzleşmek zorunda kalacaktır. Yeni Türkiye'nin ne olacağı artık daha karmaşık bir süreç üzerinden belirlenecek. Eski Türkiye ile Yeni Türkiye'nin, hangi koalisyonun iş başında olacağına bağlı olarak, rengi daha gri olacak. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni gelişmeler normalleşmenin seyrini nasıl etkiler? 17 Mayıs 2024 | 1.143 Okunma Değişim ama nasıl? 14 Mayıs 2024 | 162 Okunma Yeni Anayasa tartışması neden kaçınılmaz? 11 Mayıs 2024 | 99 Okunma CHP ve İyi Parti rol mü değiştiriyor? 10 Mayıs 2024 | 279 Okunma Kılıçdaroğlu mirası, Özel’in zorluğu 07 Mayıs 2024 | 250 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar