Bölgesel boşluk ve Türkiye’nin politikası?

Trump, beklendiği gibi ulusal güvenlik danışmanı McMaster'ın da istifasını aldı. Yerine gelen isim, "ultra şahin, muhafazakâr" olarak nitelenen J. Bolton. Oğul Bush döneminde öne çıkan Bolton, ABD'nin...

Trump, beklendiği gibi ulusal güvenlik danışmanı McMaster'ın da istifasını aldı. Yerine gelen isim, "ultra şahin, muhafazakâr" olarak nitelenen J. Bolton.
Oğul Bush döneminde öne çıkan Bolton, ABD'nin gücünü dışarıda kullanmasından yana.
Kore, İran ve Rusya politikalarında sertlik yanlısı, daha önemlisi İsrail'e çok yakın.
Böylece, Trump hem diplomasi- güvenlik hem de ekonomi alanında daha türdeş, şahin bir ekip kurdu. Göreve ilk geldiğinde yanına aldığı Gorka ve Bannon gibi sistemin dışından gelen radikal danışmalarını koruyamasa da Tillerson ve McMaster gibi sisteme daha mutedil gelen isimleri de zaman içinde tasfiye etti.
Ve yine sistem içinden seçtiği şahinlerden oluşan ve iç bütünlüğü pekişen bir A takımı kurmayı başardı. Bu yönetimin kritik icraatlarının ilki Çin'le ticaret savaşının başlatılması. İkincisi de yolda: Ortadoğu'da İran'ı sınırlandırmak için kurulan İsrail- Suud- BAE hattının konsolidasyonu.
Anlaşılan, ABD'nin Ortadoğu politikası artık daha güçlü şekilde İsrail'in menfaatleri doğrultusunda şekillenecek. Bu da bölgede yeni bir jeopolitik boşluğun habercisi.
Türkiye, bu yeni boşluğun zararlarından korunmak, imkânlarından istifade etmek için hazır olmalı. ABD'nin 11 Eylül 2001'den bu yana Ortadoğu politikasındaki değişimler bölgesel güçlerin rekabetini artıran jeopolitik boşluklar yaratıyor.
G. W. Bush dönemindeki Afganistan ve Irak işgallerinin getirdiği boşluğu ağırlıklı olarak İran doldurdu. Arap isyanlarını yönetemeyen Obama'nın hatalarından yine İran istifade etti; bölgesel yayılmacılığını Şiici bir imparatorluğa çevirdi.
Müslüman Kardeşler'i tasfiyeyi önceleyen Körfez de İran'ın Yemen'den Filistin'e uzanan nüfuzunu seyretmekle yetindi.
Suriye iç savaşında 2015'ten itibaren inisiyatif alan Rusya, bölge ülkeleri nezdindeki etkisini artırdı. Obama, Putin'in Suriye'de bataklığa girdiğini düşünüyordu. Ancak sonuç Putin'in İran ve Türkiye ile işbirliğini geliştirmesi oldu. ABD ise...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Özel’in yeni siyaset tarzı nereye kadar? 26 Nisan 2024 | 1.395 Okunma Zamanın Hitler’i hesap vermekten kaçamayacak 24 Nisan 2024 | 1.285 Okunma Irak ile yeni başlangıçlar 23 Nisan 2024 | 1.339 Okunma Seçim sonrası Türkiye’nin Ortadoğu gündemi 20 Nisan 2024 | 134 Okunma Siyaset yapma rekabeti 19 Nisan 2024 | 1.143 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar