Bahçeli ancak yüzde 5'le kurtulur

Balçiçek İlter'i uzun süredir boşlamıştım. Bu konuda uyarı bir büyüğümden geldi. "Ayıp ediyorsun". Doğru söze ne denir. Karşıt Görüş'ü nihayet izledim. Konu bilindikti; "Anayasa...

Balçiçek İlter'i uzun süredir boşlamıştım. Bu konuda uyarı bir büyüğümden geldi. "Ayıp ediyorsun". Doğru söze ne denir. Karşıt Görüş'ü nihayet izledim. Konu bilindikti; "Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Sistemi". Konuklardan biri Prof. Dr. Ersan Şen'di. Diğeri adını sıkça duyduğum Bertil Emrah Order idi. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı methedildiği kadar iyiydi. Kadın olarak da hoş. M. Ali Erbil ve Cem Küçük'ün taktığı gözlükleri kullanması iyi bir moda takipçisi olduğu izlenimi bıraktı. Her şeyden önemlisi dünyada başkanlık sistemine dönen ülkeler analisti olmasıydı. Afrika'nın "Sahraaltı" bölgesindeki -kuzeyin altındakiler- 28 ülkenin başkanlık sistemine geçişini mükemmel anlattı. Brezilya ve Venezuela'nın bire bir bize benzediğini ilave etti. Kuvvetler Birliği Yönetimi'ne taktığı isim çarpıcıydı; "Savaş Diplomasisi".

Prof. Dr. Bertil Order'in 1980'lerdeki Anayasa Seminerleri'nden söz etmesine şaşırdım. Çünkü yaşı müsait değil. O dönem bu konuyu gündeme taşıyan Tercüman gazetesi olmuştu. Ben de bu organizasyonda görev almıştım. Hatta 1982 Anayasası'nın mimarı merhum Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı'ya Günay'daki kapanış yemeğinde söylediklerimi bire bir hatırlıyorum; "Türkiye'nin başına dert açıyorsunuz hocam". Üzülerek söyleyeyim haklı çıktım. Order belli ki seminer yayınlarını iyi inceleyenlerden. Dilerim bu kez de "yeni dertler açılmaz".

Prof. Dr. Ersan Şen'in ısrarlı uyarılarına ise başından beri katılıyorum. Gerçekten "bu anayasa ile neyin hedeflendiği belli değil". Kaldı ki "insan hakları" açısından geri gidildiği mutlak. Son anda cayılmazsa seçim barajının yüzde 5'e indirilmesi tek önemli farklılık. Bunda asıl amaç Devlet Bahçeli'yi kurtarmak. Yüzde 10'u toparlayamayacağı kesin. Bahçeli ve yandaşları ancak oranın düşürülmesiyle Meclis'e girebilir. Yüzde 5 bile onlara Grup kurma olasılıklarını zor temin eder.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İzin 20 Kasım 2020 | 189 Okunma Bağırmayın!.. 19 Kasım 2020 | 345 Okunma Harekatlar 18 Kasım 2020 | 275 Okunma Ayak topu "bizim dünyamız" 17 Kasım 2020 | 131 Okunma Söylemler/çelişkiler 16 Kasım 2020 | 174 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar