Küresel dengelerde Barış Pınarı depremi

Türkiye'nin 9 Ekim'de başladığı ve varılan mutabakat sonucu 17 Ekim'de ara verdiği Barış Pınarı Harekâtı'nın domino etkisi sadece Suriye ve bölgemizde değil küresel güç haritalarında da...

Türkiye'nin 9 Ekim'de başladığı ve varılan mutabakat sonucu 17 Ekim'de ara verdiği Barış Pınarı Harekâtı'nın domino etkisi sadece Suriye ve bölgemizde değil küresel güç haritalarında da zincirleme reaksiyonlara yol açmaya başladı.
Türkiye'nin harekâtı sonucu ABD'nin Suriye'den askerlerini çekme kararı alması ve ardından üç gün önce Washington ile varılan anlaşma kapsamında terör örgütü YPG'nin ağır silahlarını teslim edip güvenli bölgeden çıkmayı kabul etmesi, Atlantik dünyasında adeta jeo-politik sarsıntıya yol açmış görünüyor.
Emperyal merkeze dair ezberleri bozarak 'siyah kuğu' işlevi gören Türkiye'nin kazanımları, özellikle Amerikan müttefiklerindeki beka kaygısını had safhaya ulaştırdı.
Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere Uzakdoğu ve Pasifik'teki Amerikan müttefiklerinin terk edilme paniği derinleşiyor.
Zaten Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker'le AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın ABD ile Türkiye arasındaki Suriye anlaşmasına yönelik hazımsızlığı, Avrupalıların nasıl bir travma içinde olduklarının da açık göstergesidir. İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'dan oluşan Ortadoğu'daki Türkiye karşıtı Amerikan müttefikleri ise gelecek endişelerini Rusya'ya göz kırparak telafi etmenin çabası içindeler.
Hatta YPG'den sonra terk edilecek Amerikan müttefikinin kim olacağı konusunda bahse giren Amerikan neo-conları kaygılarını 'sırada İsrail var' şeklinde dile getiriyor.
Belki biraz abartıyorlar. Ama bu iddiaların gündeme gelmesi bile Am...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Amerika’nın yeniden dirilişi 17 Mart 2024 | 90 Okunma Dış politikada yeni paradigma 14 Mart 2024 | 162 Okunma Trump’ı devirmek için Kovid’i çıkaranlar bu kez ne yapacak? 10 Mart 2024 | 174 Okunma ABD’de ‘ejderha’ alarmı 07 Mart 2024 | 149 Okunma Avrasya çağı 03 Mart 2024 | 100 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar